Wouter Hoeffnagel - 27 augustus 2015

Steeds meer bedrijven beschikken over een CDO

Bijna de helft (45%) van alle bedrijven en overheden wereldwijd hebben een Chief Data Officer (CDO) aangesteld. 16% verwacht dit binnen 12 maanden te doen.

Dit blijkt uit onderzoek van Forrester Research. De CDO’s helpen vooral data volwassen te maken en big data uitdagingen het hoofd te bieden. Vooral onder goed presterende bedrijven ligt het percentage bedrijven dat een CDO aanstelt hoog. Organisaties die een jaar-op-jaar omzetgroei van meer dan 10% laten zien zijn 64% eerder geneigd een CDO te benoemen.

Forrester maakt onderscheidt tussen vier verschillende soorten CDO’s:

  • De technologie gerichte CDO die data practices verbeterd
  • De governance gerichte CDO die bouwt aan de fundering van data
  • De inzicht gerichte CDO die zich richt op klantgerichtheid en het optimaliseren van het bedrijf
  • De cultuur gerichte CDO die data verwerkt in ethos

Van alle CIO’s rapporteert een derde aan de CEO en een derde aan de CIO. Vanuit de bestuursraad van bedrijven is daarnaast behoefte aan CDO’s die een brug slaan tussen de IT en de business. Om dit mogelijk te maken werkt de groep CDO’s die zich hierop richt zoveel mogelijk onafhankelijk van de CEO en CIO. “In veel gevallen zijn CIO’s zich pijnlijk bewust dat zij te veel op hun bordje hebben om de data agenda de benodigde data te kunnen geven”, zegt Gene Leganza van Forrester. Leganza stelt dat het aanstellen van een CDO CIO’s dan ook kan helpen hun eigen agenda te ontlasten.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!