Witold Kepinski - 28 augustus 2015

'EMC overweegt overname door VMware via downstream merger'

EMC bekijkt volgens Re/Code de optie om door zijn zusterbedrijf VMware te worden overgenomen in vorm van een 'downstream merger'. Hierbij wordt EMC een onderdeel van VMware. Eerder werd dit door diverse media gemeld en ontkend VMware ceo Pat Gelsinger (foto), ook tijdens VMware analyst day 2015, maar de geruchtenstroom blijft aanhouden. VMware heeft nu een marketcap van zeker 6 miljard dollar.

EMC bezit 80 procent van alle VMware aandelen. VMware is onderdeel van de EMC Federatie, samen met Pivotal, RSA en EMCII (storage).

Andere scenario's zijn dat EMC VMware koopt, EMC verkoopt VMware aan HP, of EMC fuseert via een overname met HP of Dell. HP en EMC hebben eerder naar verluidt fusiegesprekken gevoerd maar die zijn gestopt.

Achter de schermen heeft EMC te maken met activistische aandeelhouder Elliott Management die zich meer laat gelden. EMC staat sinds eind 2014 onder druk van de activistische investeerder Elliott Management die een spin off wil van VMware. Elliott Management wil het liefst de EMC Federatie opsplitsen die bestaat uit VMware, Pivotal, RSA en de EMC Information Infrastructure. EMC ceo Joe Tucci zegt echter dat deze federatie de beste oplossingen aan klanten biedt. Tucci houdt zich goed staande tegenover Elliott Management. Toch moet er binnenkort een opvolger gevonden voor Joe Tucci die met pensioen gaat.

Aan de top bij de EMC Federatie waren overigens er een paar veranderingen te bespeuren. Zo hebben VMware cto Ben Fathi en de EMC-veteraan Chuck Hollis het bedrijf hebben verlaten.

WK

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!