Witold Kepinski - 03 september 2015

SVB belooft onafhankelijk forensisch onderzoek naar mislukt ICT-project

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft kennis genomen van de uitzending van Zembla over de ontwikkeling en mislukking van het Multi Regelingen Systeem. Om iedere schijn die Zembla wekt van vermeende belangenverstrengeling weg te nemen, laat de SVB hier onafhankelijk forensisch onderzoek naar doen. Eerder had Geenstijl.nl al uitvoerig hierover melding gemaakt via de SVB Leaks artikelen.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) nam bij de ontwikkeling van een nieuw computersysteem voor de uitbetaling van de kinderbijslag en AOW ‘extreme risico’s met gemeenschapsgeld’, interne kritiek werd geweerd en het management leed aan een ‘tunnelvisie’. Dat blijkt uit interne documenten die in het bezit zijn van het TV-onderzoeksprogramma ZEMBLA en uit beëdigde verklaringen van oud SVB werknemers. Zembla meldt: "Per jaar zou met het computersysteem 40 miljard euro aan AOW en Kinderbijslag worden uitbetaald. De ZEMBLA uitzending ‘De Spaghetticode’ toont ook aan dat één SVB-manager werd betaald via de leverancier van het computersysteem, Capgemini. Dat wekte wantrouwen bij personeel van de SVB over de onafhankelijkheid van deze programmamanager."

Het CDA heeft een debat aangevraagd over de mislukte invoering van een computersysteem bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zo meldt het op cda.nl. ,"Het gaat over onvoorstelbaar veel belastinggeld. We hebben dit al eerder gezien bij het UWV in 2006. Het ergste is: de overheid leert niet", aldus CDA-woordvoerder Mona Keijzer in De Nieuws BV (NPO1).

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!