Witold Kepinski - 03 september 2015

Intel investeert 50 miljoen dollar in QuTech

Intel sluit een samenwerkingsovereenkomst met QuTech in Delft, het instituut dat zich toelegt op het ontwikkelen van quantum computers en quantum internet.

Intel en QuTech zetten zich de komende 10 jaar in om quantum chips te ontwikkelen, die de basis vormen van quantum computers. Het bedrijf investeert 50 miljoen dollar in QuTech, het ministerie van Economische Zaken draagt €11 miljoen bij om dit mogelijk te maken.

Wereldwijd is er een technologie wedloop gaande om quantumcomputers te ontwikkelen. De informatie die quantumcomputers met elkaar uitwisselen valt nauwelijks te onderscheppen. Ook biedt de technologie exponentieel meer rekencapaciteit. Dit kan helpen om de werking van medicijnen op individueel niveau uit te rekenen. De mondiale markt voor toepassingen op basis van quantumtechnologie groeit naar verwachting naar 2 miljard euro per jaar in 2020, zo blijkt uit onderzoek.

Microsoft heeft al eerder in QuTech geïnvesteerd. Ook Intel kondigt nu een investering aan. Dat de keuze van de chipgigant op Delft is gevallen, is te danken aan de toppositie die Delft heeft op het gebied van experimentele quantumfysica. De kennis en capaciteit om quantum chips te ontwikkelen is slechts op enkele plaatsen ter wereld aanwezig. Intel en QuTech hebben de ambitie om chips te ontwikkelen met grote aantallen quantum bits. Een quantum chip vormt de belangrijkste hardware van een quantum computer, net als chips dat nu vormen van conventionele computers.

De samenwerking tussen QuTech en Intel vormt een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van QuTech. De verwachting is dat de samenwerking een aanzuigende werking zal hebben op investeringen van andere private partijen.

Minister Kamp van Economische Zaken: “Het is goed om te zien dat ons Nationaal Icoon QuTech ook internationaal stevig op de kaart staat. Dat de keuze van Intel op QuTech is gevallen toont aan hoezeer QuTech met haar kennis en kunde mondiaal voorop loopt. Dit partnerschap zal een goede impuls geven aan de verdere ontwikkeling van deze technologie van de toekomst.”

“Het duurt nog jaren voordat we een volledige functionerende quantumcomputer zullen hebben, maar de praktische en theoretische onderzoeksinspanningen die we vandaag aankondigen markeren een belangrijke mijlpaal in de weg hier naartoe”, aldus Mike Mayberry, vicepresident en managing director van Intel labs.

“De samenwerking met Intel biedt ons toegang tot extra kennis en ervaring inzake productie en chiparchitectuur. Hiermee kan de ontwikkeling van de technologie in een stroomversnelling komen”, aldus Lieven Vandersypen van QuTech.

Economische Zaken heeft in 2013 het startschot gegeven voor QuTech, dat in 2014 is uitgeroepen tot één van de vier Nationale Iconen; innovaties die zorgen voor toekomstige welvaart en bijdragen aan het oplossen van mondiale vraagstukken. EZ draagt met de topsector HTSM €11 mln. bij aan de samenwerking via een toeslag van 25% op de private bijdrage van Intel. In totaal komt hierdoor € 55 miljoen extra beschikbaar voor QuTech.

In juni maakte het kabinet bekend dat er de komende 10 jaar €135 miljoen extra beschikbaar komt voor de ontwikkeling van quantumcomputers en de versterking van de leidende positie van QuTech. Samen met minister Jet Bussemaker (OCW), ondertekende Kamp hiertoe een overeenkomst met vertegenwoordigers van TU Delft, TNO, NWO en Topsector HTSM.

Foto (v.l.n.r.): Jim Clark (Intel), Mike Mayberry (vicepresident Intel), Minister Kamp, Lieven Vandersypen & Leo Kouwenhoven (beiden QuTech)

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!