Witold Kepinski - 17 september 2015

Internet of Things is veel meer dan gewoon een product leveren

Volgens voorspellingen die Cisco dit voorjaar deed, zijn in het jaar 2020 wereldwijd niet minder dan 50 miljard apparaten met het internet verbonden. Het Internet of Things (IoT) biedt ongekend veel mogelijkheden om technologische producten en diensten te verkopen. 

Het is dan ook geen wonder dat een distributeur zoals Comstor, onderdeel van de Westcon Group, zich op dit relatief nieuwe pad begeeft. Comstor is een distributeur van Cisco-producten en –oplossingen met een eigen service-organisatie, kredietfaciliteiten en eigen logistiek. “Comstor heeft het liever over het Internet of Everything (IoE)”, zo legt Nico Vermeulen, product manager Enterprise Networks Cisco EMEA en IoT uit. “Want het gaat om veel meer dan alleen het verbinden van ‘dingen’; Cisco begint alles te connecteren, niet alleen dingen maar ook mensen bijvoorbeeld.”

Volgens Vermeulen is Cisco al een jaar of vier met IoE bezig, zelfs nog voordat het zo werd genoemd. “Maar nu begint men pas te definiëren wat IoT/IoE is, en wat de verticals zijn.” En die verticals zijn van groot belang, blijkt uit een gesprek met Vermeulen en Patrick Govers, commercieel directeur Comstor Benelux.

“Het Internet of Things is nu nog een beetje een onbekende voor iedereen”, zegt Govers. “In de retail bestaat het al voor consumenten. Die trend zet zich door in de businessomgeving want de consumentenkant van IoT is de driver voor de industrie. Zo zullen er starterkits komen die variëren per vertical met daarin onder meer mobiele routers, switches en access points en dergelijke.” 

Samenhangend geheel

IoT is bij Cisco geen verzameling van losse projecten, ze hangen samen met datacenters, cloud en collaboration. “Want na het installeren van de apparaten, ga je heel veel informatie uit netwerken ontvangen. Dat moet nog verwerkt worden. Die data moet ergens op komen te staan, dan kijk je al automatisch naar een datacenter, vervolgens moet die data verwerkt worden.” Je kan er ontzettend veel informatie uit halen en opslaan, maar de grote vraag is wat je ermee gaat doen. Die data moet nut hebben.

Cisco gaat samenwerken met zogeheten ‘eco-partners’ om zo naar de cloud te werken. “Daar geloven wij sterk in”, zegt Govers. “Stap voor stap ga je een volledig IoT-project invullen.” Het is dus veel meer dan het leveren van een simpel product. Alle grote businesscases die je ziet, zijn samenwerkingsverbanden tussen verschillende partijen met elk hun eigen kennisgebied.

Koppeling met operationele technologie

Een enorm belangrijk element bij dit soort producten en diensten, is het combineren van de ‘operationele technologie’ (OT), zeg maar het industriële netwerk, met die van de reguliere IT. In de OT worden andere standaarden gebruikt die vaak niet passen op IT-netwerken. “In veel bedrijven heb je nu al een IT-infrastructuur en je hebt ook nog het industriële stukje, maar die netwerken praten nog niet echt met elkaar. Een OT-persoon denkt ook anders dan een IT-partner”, aldus Vermeulen. “Net als bij IP-telefonie waar je voorheen de scheiding had tussen traditionele PBX-verkopers en IT-resellers, staan we nu ongeveer voor dezelfde strijd. Je hebt de OT-mensen en de IT-mensen.”

Govers legt het als volgt uit: “je kunt het vergelijken met de bouwwereld. Bij een project heb je te maken met aannemers en onderaannemers die met elkaar moeten samenwerken. Bij IoT heb je te maken met netwerken die bij elkaar gebracht worden om een totaaloplossing naar de markt te kunnen brengen. Dus je zult veel moeten gaan samenwerken. Hoe koppel ik een IT-netwerk aan dat OT-netwerk? Hoe analyseer ik de informatie? We zien daar langzamerhand steeds meer samenwerkingsverbanden ontstaan.”

Zo worden bijvoorbeeld camera's gekoppeld met matrixborden boven de snelwegen. Of IP-gebaseerde lamparmaturen waarbij je op rustige momenten op de dag de dimmer kunt aanzetten. Dat moet dan wel gewoon vanaf de tablet beheerd kunnen worden in plaats van dat je op een knopje ter plekke moet gaan drukken. "Daarvoor zou je dus infrastructuur- en OT-partijen moeten hebben die dat gaan implementeren." Maar dat is niet zomaar voor alle bedrijven weggelegd. “Voor zakelijk gebruik van dergelijke oplossingen moet je infrastructuur wel klaar zijn”, waarschuwt Govers. “Veel netwerken bij klanten zijn daar nog niet klaar voor. Dat zal de eerste slag moeten zijn. Je zal eerst enabled moeten zijn voordat je die applicatielaag erover heen kunt leggen. Anders is de experience vanaf het begin al slecht.”

Verticals

Het Internet of Things is op zich geen nieuwe technologie, erkent Vermeulen. “Het is een samenvoegsel van producten die al langer bestaan, die nu gefinetuned worden en die vaak in een totaal andere wereld worden geïmplementeerd. Belangrijke branches waar IoT succesvol kan zijn, zijn onder meer de lichtsector, connected buildings, land- en tuinbouw, logistiek en smart cities. In elke vertical is een beweging richting IoT gaande. “Vooral op het gebied van verlichting zal je de komende twee jaar ontzettend veel zien gebeuren. Van partijen als Philips bijvoorbeeld. Ik denk dat Philips Hue draadloze verlichting industrieel zal worden uitgevoerd”, aldus Vermeulen. Dat is niet omdat die businesscase gemakkelijker te maken is, maar vooral omdat het werkt en tastbaar is, meent hij.

Maar er worden ook al veel andere IoT-oplossingen bedacht en getest. Zo worden er ramen ontwikkeld die van kleur kunnen veranderen als dat de productiviteit of het energieverbruik ten goede komt. En ook is er al folie voor ramen ontwikkeld die het zonlicht kan opvangen en zo energie kan opwekken. De uitvindingen op het gebied van IoT gaan heel ver, weet Govers. “De enige beperking is het menselijk brein dat die dingen moet bedenken.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!