Redactie - 24 september 2015

Test: Lenovo ThinkPad X1 Carbon notebook

De Lenovo Thinkpad X1 Carbon is het paradepaardje uit het zakelijke programma van Lenovo, gericht op de veeleisende gebruiker die een lichte laptop zoekt met prima specificaties. De nieuwste editie van dit kleinood met 14 inch scherm weegt nauwelijks meer dan 1,4 kilo.

Zoals we dat gewend zijn van de Thinkpads van Lenovo is ook de X1 Carbon in een zwarte behuizing gevat. Dat draagt bij aan de degelijke en zakelijke uitstraling van deze machine. Onder de motorkap vinden we een exemplaar uit de vijfde generatie Intel Core-processors. Lenovo heeft voor een erg vlotte dual-core variant gekozen voor dit model, een Intel Core i7-5500U. Deze Broadwell-chip werkt op 2,4 GHz en kent een turbo tot 3 GHz. Ook is de chip uitgerust met vPro-managementmogelijkheden, belangrijk voor grote bedrijven. Verder heeft Lenovo 8 GB werkgeheugen aangebracht, dat direct ook het maximum is voor deze machine.

Het meest opmerkelijke aan de X1 Carbon is wellicht wel het scherm, dat een resolutie heeft van 2560x1440. Dat is veel voor een scherm van het 14 inch-formaat, maar zeker met Windows 10 en moderne software kan je natuurlijk prima schalen. Het scherm is voorzien van touch, maar toch profiteer je bij dit model van een mat afgewerkt scherm. Erg prettig, want de meeste aanraakschermen glimmen zo erg dat je geen spiegel nodig hebt om te zien of je haar goed zit. Dat gaat zeker niet op voor deze Lenovo. De beeldkwaliteit is bovendien overwegend prima, met als voornaamste kritiekpunten een licht roodzweem en een wat beperkter kleurbereik. Ook kun je wel zien dat het scherm is voorzien van touch, alsof er een laagje tussen het scherm en je zicht zit.

Ook voor het overige heeft Lenovo voor een behoorlijk complete uitrusting gekozen. Weliswaar tellen we slechts twee standaard USB 3.0-aansluitingen, maar er zijn wel zowel een standaard HDMI-aansluiting als Mini DisplayPort beschikbaar voor het aansluiten van een externe scherm. Aan de linkerkant zit een bijzondere aansluiting: een verbinding die wel wat weg heeft van een micro-USB-connector, maar het is de plek waar je een speciale adapterkabel kunt koppelen om gebruik te maken van de ingebouwde Intel gigabit netwerkchip.

Zonder die kabel ben je aangewezen op de ingebouwde draadloze techniek. Ook daarvoor heeft Lenovo gewinkeld bij Intel en gekozen voor de Wireless-AC 7265, een twee-antenne 802.11ac compatible adapter die een maximale draadloze doorvoersnelheid mogelijk maakt van 867 Mbit/s. Verder verzorgt de adapter Bluetooth 4.0. Ook is er een Sierra Wireless EM7345 4G LTE-adapter in ons testmodel gebouwd. 

Lees meer over de test op hardware.info

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!