Wouter Hoeffnagel - 07 oktober 2015

Aantal vacatures voor ICT-professionals opnieuw gegroeid

Het aantal vacatures voor ICT-professionals is in het afgelopen kwartaal opnieuw gegroeid. In het derde kwartaal van 2015 werden meer dan 50.000 ICT-professionals gezocht, een groei van 47 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Dit blijkt uit een analyse van Yacht. De steeds maar groeiende vraag naar ICT-ers baart het detacherings-, werving- en selectiebureau echter ook zorgen. Arco Elsman, Directeur Yacht IT: “De aanwas vanuit hogescholen en universiteiten kan de vraag onvoldoende voorzien. De afgelopen jaren was het aantal HBO/WO schoolverlaters informatica minder dan 5.000 per jaar. Dit betekent dat informaticastudenten al geruime tijd voordat ze het diploma behalen door ICT-organisaties benaderd en binnengehaald zijn. Dit zal de komende jaren alleen nog maar sterker worden. Ook de achterblijvende instroom op hogescholen en universiteiten baart zorgen.”

‘Groenpluk’ brengt ook risico’s met zich mee
Verschillende specialisten en werkgevers kijken met argusogen naar deze zogenaamde “groenpluk”. Het in dienst nemen van ICT-ers nog voor ze afgestudeerd zijn, is wellicht een oplossing voor het tekort, maar maakt deze groep kwetsbaar als het economisch minder gaat. ICT-ers zonder diploma staan dan immers het zwakst.

Marjolein ten Hoonte, Directeur Arbeidsmarkt en MVO bij Randstad Groep Nederland: “Groenpluk is vanuit de bedrijven geredeneerd heel begrijpelijk. Talent is waardevol in een competitieve markt. Starters zijn echter ook gebaat bij een diploma bij het betreden van de arbeidsmarkt. Die combinatie van talent en een goede opleiding gaan hand in hand. Mede omdat we zien dat lang bij een werkgever blijven niet meer vanzelfsprekend is, zullen werknemers zuinig moeten zijn op de kennis en ervaring die ze bij de start en gedurende hun loopbaan opdoen.”

Vraag naar ICT'ers is vooral in de randstad groot
De aanhoudend hoge vraag naar ICT-ers doet zich met name voor in de randstad. De vraag naar specifiek softwareontwikkelaars is onverminderd hoog en blijft veruit de meest gevraagde functietype binnen ICT.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!