Witold Kepinski - 21 oktober 2015

Copaco Cloud Event 2015 in teken van innovatie

Onder de slogan ‘Challenge the Future Together’ vond 8 oktober in CineMec  Ede Copaco’s Cloud Event 2015 plaats. Met dit channel-cloudevent, dat nu voor de derde keer werd georganiseerd, schotelde Copaco zijn partners de nieuwste ontwikkelingen voor op gebied van cloudcomputing. Maar dat was lang niet alles. Samen met zijn leveranciers liet de distribiteur onder meer ook zien wat Domotica en het ‘Internet of Things’ de partners aan nieuwe kansen biedt.

De zaal zit vol. Tv-presentatrice Janneke Willemse, die als dagvoorzitter optreedt, opent het festijn in ‘een samenspraak on stage’ met Copaco CEO Iwan Kuijpers. Kuijpers is verguld met de opkomst. “In 2011 legden we het fundament voor ons 2tCloud-platform en organiseerden we ons eerste cloud channel-event”, memoreert hij. “In 2013 bij ons tweede cloud-event ‘Make Cloud Easy’, waarop we onze eerste verzameling bouwstenen presenteerden bovenop dat fundament, registreerden we een verdubbeling van het aantal bezoekers. En nu in 2015 is dat opnieuw het geval.” Copaco is als distributeur constant op zoek naar nieuwe, innovatieve ontwikkelingen, houdt hij zijn gehoor voor. Zo zijn bijvoorbeeld 3D-printing, LED-verlichting en Domotica aan het Copaco-assortiment toegevoegd en is de dienstverlening verder uitgebreid.

De openings-keynote ‘Cloud Easy: Challenge the Future Together’ wordt  verzorgd door Harold Bax (foto). Bax is binnen Copaco verantwoordelijk voor Business Development. “En dat is misschien een ander soort Business Development dan u gewend bent”, opent hij. “Mijn Business Development-rol heeft vooral te maken met innovatie. Ik kijk naar de trends in onze industrie, de nieuwe innovatieve producten en diensten die opkomen, en probeer daar vanuit onze rol als distributeur op in te spelen. Want het is ‘innovate or die’. Alleen door innovatie bent u in staat op een goede manier nieuwe waarde te creëren voor uw klant.”

Hét sleutelwoord daarbij is uiteraard ‘cloud’. “Maar cloud is nog relatief jong. Wat zijn de beste cloudoplossingen en hoe richten we onze bedrijfsprocessen daarop in? Velen van u zitten in die ontdekkingsfase en proberen dingen uit. Zelf doen, of kopen bij een ander? Vandaag hebben we u uitgenodigd om eens een blik te werpen op ónze toekomst, hoe ónze innovatie eruit ziet.”

Mobile app

Technologie verandert. Er gaat steeds meer naar de cloud, en cloud brengt versnelling. Als mooi voorbeeld van innovatie voert Bax de mobile app ten tonele die Copaco gelijk met dit event lanceert. Die mobile app, door iedere bezoeker te downloaden,  is in twee maanden gerealiseerd en dat was zonder cloud volstrekt onmogelijk geweest, zegt hij. Het is een oplossing die cloud-, Internet of Things- en Big Data-technologie combineert. Copaco wil er in eerste instantie mee laten zien wat de mogelijkheden zijn qua communicatie met de bezoeker. “Wij vinden het belangrijk om de samenwerking met onze partners steeds verder te intensiveren”, licht Bax desgevraagd toe als we hem op Cloud Plaza, de centrale ontmoetingsplek van het event, later op de dag tegenkomen. “De Copaco Mobile App kan ons daarbij helpen. Het is begonnen als een showcase, inmiddels is het een testcase, en als onze partners het een goed communicatiemiddel vinden, dan zou het zomaar tot een nieuw partner-communicatiekanaal kunnen uitgroeien.”

2tCloud

Op Cloud Plaza spreken we ook met Copaco-accountmanager Nick de Rooij over de nieuwste ontwikkelingen rond Copaco’s platform 2tCloud. “Wat we met 2tCloud gecreëerd hebben is een cloudplatform waarmee resellers die zelf nog geen cloud hebben, via Copaco op bestelling toch clouddiensten kunnen leveren aan hun eindklanten. Dus die hoeven zelf niet te investeren in hardware en kennis. Dat hebben wij al voor ze gedaan, zodat ze heel makkelijk kunnen instappen. Vooral de laatste anderhalf jaar zit dat enorm in de lift. We zijn onder meer naar een nieuw datacenter gegaan (Telecity), met nieuwe ISO-certificeringen. We hebben geïnvesteerd in nieuwe hardware en er zijn nieuwe clouddiensten ontwikkeld. We merken nu heel sterk dat ook de MKB-markt de stap naar de cloud aan het maken is. En wij zijn er met ons geïnnoveerde 2tCloud-platform helemaal klaar voor.”

Ook steeds meer ISV’s maken gebruik van het 2tCloud-platform en Copaco’s virtuele datacenterpropositie (Windows Azure Pack), leren we. Als Microsoft Cloud OS-partner kan Copaco ISV’s ondersteunen met de hosting  en eventueel het beheer en onderhoud van hun omgeving in de 2tCloud-datacenters in Amsterdam.

Break-out sessies

In de middag vinden er een twintigtal gevarieerde break-out sessies plaats, verzorgd door bekende partijen als HP, IBM, Intel, Dell, EMC, Microsoft en Copaco zelf. Als we ons oor ter luister leggen, blijkt men er goed in te slagen de aanwezige partners te inspireren. “Dat was ook precies wat we met het sessieprogramma voor ogen hadden”, aldus Bax. “We hebben alle sprekers gevraagd om geen standaard verhaal te vertellen, maar in een inspirerende en prikkelende presentatie te laten zien hoe je door goede samenwerking en met innovatieve technologie succes kunt boeken. Als ze daarin zijn geslaagd, ben ik een tevreden mens.”

Aan het eind van de dag worden ter afsluiting onder de bezoekers nog vijf spiksplinternieuwe zogeheten ‘Microsoft Bands’ verloot, waarop Copaco de hand heeft weten te leggen. Deze smartwatch annex fitness tracker in zijn nieuwste versie is nog niet in Nederland verkrijgbaar. Voor de vijf gelukkigen is het een extra kers op de toch al zo innovatieve ‘taart’ die ze deze dag door hun distributeur opgediend hebben kregen.

Bekijk het videoverslag.

Door: Dick Schievels

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!