Redactie - 14 november 2015

SUSE gaat gebruikers en partners extra kennis bijbrengen

Open source software is met succes het ‘slechts een besturingssysteem-stadium’ ontgroeid. Het gaat nu bijvoorbeeld ook om het bouwen en onderhouden van een cloudinfrastructuur; en om efficiënte opslag. “Daarom werken wij hard aan kennisoverdracht over OpenStack en Ceph, waarvoor wij nieuwe producten hebben ontwikkeld”, zegt Michael Miller, VP Global Alliances, Marketing & Product Management bij SUSE.

Miller is in Amsterdam waar SUSECon 2015 plaatsvindt in de Beurs van Berlage. Voor het eerst in Europa en meteen al een succes: bij de openings keynote waren zo’n duizend mensen in de zaal. Zij luisterden naar Miller, die onder meer een gesprek had met Jürgen Kreuziger van SAP.

Een dag eerder sprak de redactie Dutch IT Channel en Executive People met Miller. Net na de wereldwijde aankondiging dat SUSE uitgebreide aanpassingen heeft doorgevoerd aan zijn trainingsprogramma voor Enterprise Linux, storage en cloud oplossingen. Dit omvat nieuwe cursussen voor SUSE OpenStack Cloud en SUSE Enterprise Storage, de mogelijkheid om online technische certifcatie lessen te volgen en examen af te leggen, een overeenkomst met de Linux Foundation voor het onderling erkennen van elkaars certificeringen, en een wereldwijd training partner-netwerk dat specifiek is gericht op SUSE.

“Het is logisch dat wij onze training voor SUSE Linux Enterprise Server (SLES) blijven aanpassen aan de nieuwe technische mogelijkheden en de wensen uit de markt”, zegt Miller. “We zitten inmiddels op versie twaalf. Wij trainen al jaren voor dit open source besturingssysteem. Maar voor storage en cloud is het een ander verhaal. Daar hebben we ook te maken met een heel ander partner ecosysteem.”

Meer samen

Wat is zo anders, dan? “Bij SLES heb je vaak met één partij te maken, maar cloud en storage raken vaak meer dan alleen de beheerders van de IT-afdeling. Onze nieuwe softwareproducten zijn ook belangrijk voor de business van een onderneming. De inzet ervan is veel breder”, legt Miller uit. “Dan hebben we ook te maken met onafhankelijke softwareleveranciers, met storage providers, met system integrators. Je ziet dat de partners onderling ook veel meer contact hebben met elkaar als het om cloud- en/of storage-oplossingen gaat. Ze moeten wel samenwerken om tot de best passende oplossing – technisch en budgettair – te komen voor een eindklant. Er is een ‘connected partner ecosysteem’ ontstaan. Een organisatie wil niet bij elke leverancier afzonderlijk winkelen. Bij de een voor het besturingssysteem, bij de ander voor cloudbeheer en weer een volgende voor de opslagarchitectuur. Zij wil gewoon met één partij om de tafel zitten, maar verwacht wel dat deze ene partij alle kennis en kunde in huis heeft om de best denkbare oplossing te kunnen leveren. Deze houding van eindklanten maakt dat onze partners onderling wel moeten samenwerken.”

Overigens willen de ‘open source partners’ vanuit hun eigen filosofie wel graag samenwerken. “Dat zien we wel tijdens de Partner Summit die we gelijktijdig met SUSECon houden. Met meer dan tweehonderd partners is dit de grootste ooit”, stelt Miller tevreden vast.

Evolutie

Miller noemt het een natuurlijke ontwikkeling om OpenStack Software Defined Storage  aan te bieden. “Open Source wordt het innovatiemodel voor enterprise infrastructuren. Wij hebben producten voor platform as a service, infrastructure as a service, software defined storage met CEPH. Daarom hebben we ons aangesloten bij de Cloud Foundry Foundation – de OpenSource standaard voor PaaS) en maken we deel uit van het Open Container Initiative. En natuurlijk zijn we onderdeel van NFI en Sofware Defined Networking. Open Source groeit en wordt steeds meer het model voor innovatie.”

Het werken met software containers (zoals Docker dat voorstaat), big data (met Hadoop als element in het werken met grote, wisselende datastromen) zijn ontwikkelingen waarop SUSE als open source leverancier aansluit. “Het is een evolutionaire ontwikkeling”, vindt Miller. “Als je het goed bekijkt, dan zie je dat alle IT-innovaties tegenwoordig uit de open source hoek komen. Dat heeft met het model te maken: gezamenlijk werken aan oplossingen, kennis delen met elkaar, kennis verrijken met elkaar. Die filosofie leidt tot oplossingen waaraan in de praktijk behoefte bestaat. Het is ook een manier van werken waar de partners open voor moeten staan. Met elkaar aan de slag voor een klant en niet proberen vliegen af te vangen; het is een andere, meer natuurlijke manier van werken.”

SUSE breidt het partnerkanaal nog uit. “We praten met partners om te zien of ze passen in ons ecosysteem. Je gaat niet zitten wachten tot mogelijke partners naar jou toe komen; we gaan zelf naar evenementen als OpenStack Summit en LinuxCon om mogelijke partners te spreken. En je komt elkaar natuurlijk in de praktijk tegen bij projecten van eindklanten.”

Opslag versie 2

Tijdens de SUSECon in Amsterdam heeft de onderneming Enterprise Storage2 gepresenteerd. Een jaar geleden tijdens de SUSECon in Orlando was het publiek al onder de indruk van de eerste versie; de verbeteringen maakteN de bezoekers nu nog enthousiaster.

“Wij zijn de enige die op CEPH gebaseerde opslag aanbiedt”, zegt Miller. “Daarbij is belangrijk dat we meerdere besturingssystemen ondersteunen: Linux natuurlijk, Unix en Windows. We werken samen met partners om SUSE Enterprise Storage geschikt te maken voor apparatuur met de 64-bits ARM-technologie aan boord. Wil je echt software defined storage bieden, dan moet je zo breed mogelijk inzetbaar zijn; inclusief legacy systemen.”

Met SUSE Enterprise Storage 2 is het mogelijk een schaalbaar en betrouwbaar opslagplatform in te richten met standaard, relatief goedkope servers en schijven. Versie 2 heeft standaard encyptie ingebouwd voor ‘koude’ data om de beveiliging van de fysieke elementen in de oplossing te verhogen.

De oplossing is beschikbaar als optie bij SUSE OpenStack Cloud (dat in Amsterdam in zijn zesde versie werd gepresenteerd) of als op zich zelf staande opslagoplossing.

Door: Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!