Redactie - 24 november 2015

Reportage: 'Mission critical systemen gaan nu snel naar de cloud'

Vaak gaat de discussie rond cloud over niet-bedrijfskritische applicaties, die al dan niet aarzelend in de cloud worden gezet. Tijdens Inforum 2015, het druk bezochte Europese evenement van de ERP-aanbieder, bleek echter dat ook ERP van Infor steeds vaker in  de cloud wordt gebruikt. Executive People sprak over deze trend met Stephan Scholl, President van Infor.

Centraal tijdens Inforum stonden alle aspecten rond de cloud, van de reis naar de cloud voor klanten tot de investeringen die Infor zelf heeft gedaan. Daaronder hangt volgens President Scholl het volledige portfolio van oplossingen op basis van miljardeninvesteringen in R&D. Het resultaat is een cloudportfolio waar grote bedrijven in groten getale hun bedrijfskritische ERP in onderbrengen, waaronder ook de Nederlandse bedrijven Boskalis en Fetim Group (zie video).

Dit jaar is voor Infor een jubileum. Vijf jaar geleden kwamen Charles Phillips, Stephan Scholl en Duncan Angove aan het roer te staan van het softwarebedrijf. “We hebben ondertussen de omzet van het bedrijf verdubbeld, en hebben tegelijkertijd zwaar ingezet op R&D, met een investering van 2,6 miljard dollar. Centraal daarin stonden  niet zozeer de applicaties, als wel de businesstoepassingen. Nu hebben we wereldwijd meer dan 100.000 klanten. Zij hebben op hun beurt weer geïnvesteerd in de producten van Infor, en nu staat bij hen de overgang naar de cloud hoog op de agenda.”

Kritisch

Dat is volgens Scholl snel gegaan. “Nog maar een jaar geleden was men erg kritisch over ERP in de cloud. We zien nu echter dat core mission critical-toepassingen daadwerkelijk de cloud ingaan. En dat gaat snel, niet alleen in de Verenigde Staten en Azië. Onze upgrade-campagne voor bestaande klanten leidt tot double digit growth op het gebied van cloud. Ook in Nederland. De twee beste voorbeelden zijn de bedrijven FETM en Boskalis, die ook over hun ervaringen spreken op Inforum. Zij zetten alles in de cloud; het gaat hierbij echt om big ERP.”

Achttien maanden geleden was Boskalis volgen Scholl nog erg sceptisch toen Infor voorstelde om de mission critical systemen naar de cloud te verhuizen. “In de cloud zouden ze volgens ons beter kunnen samenwerken met medewerkers die wereldwijd opereren, bijvoorbeeld bij het Panamakanaal. Ondertussen zijn ze daar enthousiast over. En wereldwijd hebben we duizenden klanten die deze transitie eveneens maken. Dàt is de toekomst. Het gaat er niet meer om of, maar wanneer.”

Tijd

Maar hoe overtuig je organisaties om hun bedrijfskritische toepassingen in de cloud te zetten? “Dat kost tijd. Maar als we eenmaal de deal rond hebben gaat het snel, het zijn grote projecten. Daarom groeien we zo snel in de cloud. En uniek aan Infor is dat we verschillende varianten hebben van onze software. Veel mensen vragen zich af waarom we niet alles samenvoegen in één programma. Maar het is juist aan de applicatiekant in de cloud niet one size fits all. We hebben klanten op al onze applicaties, zoals Baan, die ze aan hun wensen hebben aangepast. Dat willen we blijven ondersteunen. Je moet feature rich applicaties hebben in de cloud. Daarom hebben we niet één ERP-programma.”

Een cruciale deal voor de cloudstrategie van Infor was de samenwerking met Amazon Web Services (AWS), dat alle Infor-applicaties in de cloud host. “Dat wordt nu toegejuicht als een meesterzet, maar op het moment zelf werden er overal grote vraagtekens bij gezet. Daarom hebben we Infor Labs opgezet om ervoor te zorgen dat onze applicaties in de cloud aan alle vereisten en regels voldoen. Daar hebben we miljoenen dollars in geïnvesteerd.”

Veiligheid

Hij is vol vertrouwen over de veiligheid, waar altijd veel vragen over worden gesteld. “Er is geen enkel probleem met de security van AWS. Allerlei grote overheidsorganisaties gebruiken het. Daarnaast heeft AWS diverse datacenters op locatie in Europa, dus er is ook geen kwestie rond de locatie van de data. Opvallend tenslotte is dat AWS al verschillende malen prijsverlagingen heeft doorgevoerd omdat het kostenbesparingen heeft weten te realiseren met open software. Dat wordt doorberekend aan de gebruikers. En hoeveel CIO’s kunnen zelf de security regelen op het niveau dat AWS heeft?”

Dit alles heeft ook grote gevolgen voor het business-model van Infor, dat niet meer geënt is op licentieverkoop. Ook de ontwikkeling verloopt anders. Daar speelt wederom Info Lab een cruciale rol. “Zo wordt de software voortdurend verbeterd. We zijn zelf onze grootste klant”, zegt Scholl.  “En wanneer Infor Labs zegt dat het nog niet klaar is voor release doen we het niet. Zo kunnen we beter ontwikkelde en geteste software uitbrengen.”

Politiek

De discussie die we daarover hebben met CIO’s is divers. “Niemand zegt ‘we willen naar de cloud vanwege de cloud’ . En als je met jongere CIO’s praat heb je een heel andere discussie dan met oudgedienden. Want in de kern is de overgang naar cloud een mindset, het is een politieke issue voor organisaties. Het gaat niet meer om de technologie, maar de manier waarop organisaties met die technologie omgaan.”

“En nogmaals, wat betreft de veiligheid is er geen enkel groot bedrijf dat in staat is de security zo goed te regelen als een specialist als AWS. Ze tekenen er letterlijk voor, je krijgt een SLA waarin zij de verantwoordelijkheid op zich nemen. Dat is een enorme overdracht van verantwoordelijkheden. Kortom, het gaat bij bezwaren tegen de transitie vaak om old school-denken en risicomijdend gedrag. Je moet de wil hebben mee te concurreren in de wereldwijde economie. Ook daarin is Boskalis een goed voorbeeld van een wereldwijd opererend bedrijf dat de stap naar bedrijfskritische applicaties in de cloud heeft gemaakt.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!