Witold Kepinski - 27 november 2015

VX Company realiseert Brug Management Systeem dashboard provincie Noord-Holland

VX Company heeft in opdracht van de provincie Noord-Holland het gebruiksvriendelijke dashboard van het Brug Management Systeem ontwikkeld: een systeem dat brugwachters adviseert wanneer zij de bruggen het beste kunnen openen. Met als gevolg dat de overlast voor het wegverkeer en de scheepvaart binnen de provincie Noord-Holland tot een minimum wordt beperkt. Het Brug Management Systeem betrof een bestaand systeem waar VX Company een gebruiksvriendelijke schil omheen heeft gebouwd en waaraan functionaliteit is toegevoegd zoals een eenvoudige registratie van scheeppassages.

Een investering in innovatie

“Het begin van de toekomst”. Zo noemt de Noord-Hollandse gedeputeerde Elisabeth Post het systeem dat in opdracht van die provincie is ontwikkeld. Het Brug Management Systeem (BMS) koppelt de meest actuele informatie over wegverkeer en scheepvaart aan elkaar zodat brugwachters op basis daarvan hun besluiten kunnen nemen. Post: “Deze investering in innovatie levert tijdwinst op voor zowel het wegverkeer als de scheepvaart.’’

Binnen vier maanden een werkend systeem

“Wat tot nu toe gebeurde is dat als er een schip aankwam de brugwachter naar links en rechts keek of er geen bus of ambulance aankwam en dan de brug openzette’’, zegt Guus Kruijssen, Programmamanagerbijprovincie Noord-Holland. “Nu krijgt de brugwachter uit verschillende bronnen – bijvoorbeeld van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens – actuele informatie over de hoeveelheid auto- en busverkeer en of er hulpdiensten in de buurt zijn. Maar ook geven de bruggen onderling signalen af zodat duidelijk is wanneer een boot bij de volgende brug aankomt.’’

Het dashboard van het BMS is door de software development consultants van VX Company binnen vier maanden ontwikkeld. Zij deden dit volgens de Agile methodiek. Elke twee weken leverden de consultants functionaliteit op aan de referentiegroep, die bestond uit twee bedienaars van bruggen en een afvaardiging van de provincie Noord-Holland. De bedienaars konden direct de functionaliteit toetsen en aangeven of zij het vonden passen bij het werk dat zij doen. Het regelmatig toetsen aan de praktijk en de overleggen tussen de software development consultants van VX Company en de referentiegroep, resulteerden in een fijne samenwerking en een voorspoedige realisatie van het dashboard van het BMS. Guus Kruijssen: “De veelvuldige afstemming van VX Company met de gebruikers en met name de brugwachters heeft ervoor gezorgd dat het resultaat zeer goed aansluit op de behoeften van de gebruikers, waarmee de acceptatie en het gebruik van het systeem in hoge mate worden ondersteund.”

Besparing

In 2015 worden alle onderdelen van het project Blauwe Golf, waar het Brug Management Systeem een onderdeel van is, bij veertig bruggen ingevoerd. Het project Blauwe Golf is onderdeel van het programma ‘Beter Benutten Metropoolregio Amsterdam’. In 2017 zullen 130 bruggen en sluizen zijn gekoppeld aan het BMS. Door het terugdringen van de wachttijden is het afgelopen jaar ongeveer 250.000 euro bespaard aan maatschappelijke baten. In 2017 zullen de maatschappelijke baten oplopen tot 1,5 tot 3 miljoen euro per jaar. Daarnaast heeft het minder wachten en minder afremmen en optrekken een positief effect op het milieu.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!