Witold Kepinski - 27 november 2015

Omzet van IT-sector groeit in 2015 en 2016 sneller dan economie

De IT-sector groeit dit en volgend jaar sneller dan de gehele economie. Verschillende sectoren bevinden zich in een digitale transformatie, waarbij IT binnen bedrijfsprocessen een spilfunctie vervult. Hiermee ontstaat nieuwe werkgelegenheid voor bijvoorbeeld softwareontwikkelaars, maar ook in IT-gerelateerde groeimarkten, zoals data analytics, cloud computing en cybersecurity. Vanuit het bedrijfsleven groeit de vraag naar IT-producten en -diensten. IT-dienstverleners profiteren van deze ontwikkelingen. In acht jaar is het aantal bedrijven in de sector bijna verdubbeld. Sinds het vierde kwartaal van 2013 is bovendien de gemiddelde omzet per IT-dienstverlener elk kwartaal gestegen. ABN AMRO verwacht dat de omzet van de sector voor IT-dienstverleners over 2015 en 2016 sneller groeit dan de economie als geheel. Hierdoor ontstaan veel vacatures voor IT-werknemers.

Structureel tekort hoogopgeleide IT-specialisten

Er is echter een structureel tekort aan hoogopgeleid IT-personeel. Zo ontstaan er elk jaar meer vacatures dan dat er hoogopgeleide IT-specialisten op de arbeidsmarkt bijkomen. Het economische herstel maakt dit vraagstuk nog duidelijker zichtbaar. Door de automatiseringsgolf bij bedrijven en de digitalisering van de samenleving zijn er sinds 2011 elk kwartaal gemiddeld 11.100 nieuwe vacatures voor IT-gerelateerde beroepen bijgekomen. In het eerste halfjaar van 2015 kwamen er in totaal 28.258 IT-vacatures bij. Dat is een stijging van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2014. Meer dan 20.000 daarvan betreft vacatures die vooral hoger opgeleiden aanspreken. De aanwas op de arbeidsmarkt is echter te laag om het aantal vrijgekomen banen op te vullen. Bovendien kan de aansluiting tussen theorie en praktijk beter. Een groot deel van de vacatures blijft openstaan. Het is volgens ABN AMRO van groot belang dat de inhoud van informaticastudies aansluit op wat in de praktijk van IT-professionals wordt verwacht en dat het tekort als collectief issue wordt gezien.

Omscholing IT-specialisten kan positief uitpakken voor bedrijfsleven

Voor de overheid en het bedrijfsleven komt het er nu op aan meer werk te maken van de omscholing van IT-specialisten. De overheid moet het omscholen van personeel tot IT-specialist nadrukkelijker stimuleren. Hoewel het bewustzijn onder studenten over de kansen die zij hebben als zij zich specialiseren in IT-gerelateerde gebieden – mede dankzij bestaande initiatieven – groeit, benadrukt ABN AMRO dat het nog lang zal duren voordat het tekort aan IT-specialisten is opgelost. Daarom adviseert ABN AMRO bedrijven stevig in te zetten op de omscholing van bijvoorbeeld bestaand personeel. Ook is er een overschot aan IT-studenten op middelbaar niveau en moeten zij naar een hoger niveau worden getild. Tegelijkertijd moeten overheid en bedrijfsleven inzetten op de omscholing van hoogopgeleid personeel uit andere richtingen. Als dit van de grond komt, zal dit volgens ABN AMRO positief uitpakken voor het bedrijfsleven en wordt Nederland nog aantrekkelijker als vestigingsklimaat.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

WK

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!