Redactie - 27 november 2015

Externe opslag met een schil van diensten er omheen

AXEZ staat voor databeschikbaarheid. Daarbij luidt het credo van deze gelauwerde HP-teamingpartner: wij helpen bedrijven over het hele traject van data-analyse tot dataopslag. Het bedrijf bewijst zich bij klanten al jaren met het bouwen van complexe storage- en backup-omgevingen; met name onsite. Met GuardData voegt het daar nu ook een oplossing voor offsite dataopslag aan toe.

“Klanten zagen hun opslagbehoeften tot voor kort op een voorspelbare manier groeien”, schetst AXEZ-directeur René van Dop. “Ze konden redelijk inschatten wat ze bijvoorbeeld over vijf jaar aan opslagcapaciteit nodig zouden hebben en wij pasten hun infrastructuur daarop aan. Dat waren overzichtelijke projecten. Met de moderne ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben we die voorspelbare wereld zien veranderen in een disruptieve werkelijkheid, waarin steeds meer organisaties zich opeens geconfronteerd zien met een exponentiële groei van hun data. Dat betekende dat ze opeens in korte tijd heel veel opslag moesten bijkopen, die vervolgens relatief snel weer moest worden afgeschreven. Dat was het moment, nu zo’n anderhalf jaar geleden, dat we zijn gaan nadenken over een oplossing waarmee we die investeringsklap bij de klant enigszins zouden kunnen verzachten.”

Analyse wees uit dat het grootste deel van die data bestaat uit passieve data. Het actieve deel is meestal zo’n 30 procent, de rest is passief, die staat letterlijk niets te doen. En het is vooral dat deel dat heel snel groeit. “Wat je dan ziet, is dat dat actieve stuk overal nog makkelijk binnen de huidige omgeving past. Wij hebben toen gezegd, je zou voor dat grote passieve deel niet zo’n investering moeten hoeven doen. Daarvoor hebben wij met onze aanvullende GuardData-service nu een oplossing bedacht. Alleen dat actieve stuk houdt een klant dan bijvoorbeeld nog on-premise. Dat maakt die bestaande omgeving alleen maar sneller, met weer kleine, overzichtelijke backups. Terwijl het grote passieve stuk bij ons in het datacenter wordt opgeslagen via onze GuardData-service.”

Van Dop is wel eerst nog gaan kijken of hij voor zo’n oplossing niet met derden kon samenwerken. Maar al snel bleek dat hij dan zou moeten werken met een lappendeken van aan elkaar geknoopte opslagdiensten (Storage-as-a-Service, Backup-as-a-Service, et cetera) van anderen partijen. “Daarmee creëer je een hele rij van afhankelijkheden, waarmee de kans op datalekken, -fouten en -corruptie alleen maar groter wordt. Dus, was onze conclusie, we moeten zelf één geïntegreerde, overkoepelende oplossing bouwen, waarmee we dit op een veilige manier voor klanten kunnen regelen.”

GuardData

In de kern is GuardData een oplossing voor offsite dataopslag, zegt Edwin van Aalten, bij AXEZ verantwoordelijk voor Business Development. “Wij hebben een omgeving gebouwd op basis van enterprise-dataopslagsystemen, geplaatst in twee datacenters in Nederland, waarop een klant kan aansluiten. Het is een externe dataopslagmogelijkheid met een schil van diensten daaromheen.”

Tot die diensten behoren onder meer archivering, zowel voor automatische replicatie van backups als voor het offsite plaatsen van data-archieven. Externe opslag kan worden ingezet, voor efficiëntere opslag van met name statische informatie, als uitbreiding op bestaande enterprise-opslagsystemen. Data-analyse zorgt voor meer inzicht in het datalandschap en maakt automatische datakwalificatie mogelijk. Maar ook tijdelijke opslag, ter ondersteuning van datamigratie of data-analyseprojecten, is handig, net als Enterprise File Sync & Share, het veilige alternatief voor publieke services zoals Dropbox, voor opslag van bestanden; direct toegankelijk vanaf elk device, met automatische backups, zoekfunctionaliteit en versiebeheer.

De dienst op zich typeert Van Aalten niet als ‘super uniek’. Ja, als je kijkt onder de motorkap, dan zitten er heel veel unieke technische componenten in, zegt hij, maar dat is voor een klant minder zichtbaar. “Wat ons wél uniek maakt, is dat wij de klant vanuit AXEZ echt een integrale oplossing kunnen bieden, bestaande uit een on-premise inrichting van systemen, die gecombineerd met onze GuardData offsite dataopslag, de klant een optimaal databeschikbaarheidslandschap voorschotelt. En wij kunnen daarbij aan de voorkant adviseren met behulp van welke blokjes dat landschap bij díe specifieke klant het beste kan worden vormgegeven.”

Er zijn natuurlijk veel andere partijen die cloud-opslagdiensten aanbieden in de vorm van bijvoorbeeld een Storage-as-a Service-propositie. AXEZ doet dat bewust niet omdat het een veel breder palet aan oplossingen biedt. “Wij zijn een partij die organisaties integraal helpt met het oplossen van hun databeschikbaarheidsvraagstuk. En wat dat betreft is GuardData een prachtige aanvullende bouwsteen, die ons aanbod nu compleet maakt.”

Resellers

Wat voor kansen biedt GuardData aan resellers? Van Dop: “Veel resellers zien de wereld ook veranderen, maar kunnen of willen niet de investering doen om op enterprise-niveau zelf zo’n omvangrijke infrastructuur te bouwen voor het groot-MKB, zoals AXEZ dat nu met GuardData doet. Ik denk dat wij met deze propositie vanuit ons HP-partnership goede zaken kunnen doen. In samenwerking met de reseller, die zonder een investering te hoeven doen in zowel kennis als infrastructuur, met GuardData nu toch in staat is zijn klanten een enterprise-oplossing aan te bieden vanuit het datacenter. Daarbij kunnen wij altijd mee met die reseller naar zijn klant om samen met hem het hele pad van analyse tot uiteindelijke oplossing in kaart te brengen.”

Steun voor IT-verantwoordelijke

Uiteindelijk heeft AXEZ met GuardData natuurlijk maar één doelgroep voor ogen, en dat is de eindklant; met als eerste aanspreekpunt de IT-verantwoordelijke die vlak naast of in de business opereert. Die IT-manager wordt heden ten dagen met diverse uitdagingen geconfronteerd op gebied van wetgeving, privacy en dataveiligheid. Qua wetgeving moet hij bijvoorbeeld rekening houden met verplichte bewaartermijnen voor bepaalde documenten, zegt Van Aalten. Voor fiscale documenten is die bijvoorbeeld minimaal zeven jaar. Verder wordt privacy steeds belangrijker. Met straks een verwijderplicht voor bepaalde data. “Dat is ook iets wat hij op zijn bordje krijgt”, aldus Van Dop. “Hoe moet hij omgaan met zijn persoonsgegevens, wie heeft er wel en wie heeft er geen toegang toe, wanneer moeten ze verwijderd worden, en hoe toont hij aan dat hij ze ook echt verwijderd heeft!”

Het zijn allemaal vragen die door het management getackeld moeten worden. De boodschap van Van Dop en Van Aalten zal zo langzamerhand duidelijk zijn: gesteund door AXEZ en gewapend met GuardData, raakt geen enkele IT-verantwoordelijke nog snel van de leg.

Door: Dick Schievels

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!