Redactie - 04 december 2015

Outpace.io bouwt aan vernieuwd AoE concept

De een zijn dood is de ander zijn brood kan soms behoorlijk dicht bij de waarheid zijn. Coraid was een bedrijf dat met behulp van AoE  (ATA over Ethernet) redelijk succesvol was. Maar toen opeens de deuren onverwacht gesloten bleven, zaten de klanten met de handen in het haar. Er was ineens geen support meer en de systemen hadden wel ondersteuning nodig. Enkele klanten hadden de privénummers van Coraid werknemers die van de ene op andere dag ook op straat stonden en probeerde deze te bereiken. Sébastian Scuiereb (foto), co-founder: “Uiteindelijk zorgde deze vraag naar support, voor het ontstaan van deze activiteiten bij outpace.io.”

AoE is een layer 2 protocol waarbij ATA via een standaard Ethernetkabel wordt ondersteund. Coraid had daarvoor een Linux driver ontwikkeld, en klanten konden met deze hardware een storage omgeving opzetten. Het gebruik van layer 2 betekent een non routable Ethernet protocol op basis van Mac-adressen. Zender en ontvanger hebben dus fysiek een ethernetverbinding maar dat is een 1:1 kabel, geen routable netwerk. Sébastian Scuiereb : “AoE is a way to move storage out of servers and onto an Ethernet storage network. Disk read/write requests are placed directly into Ethernet frames/packets.”

Inmiddels is outpace.io (http://www.outpace.io) al weer een stap verder en zijn de ontwikkelingen van AoE in een stroomversnelling gekomen. Met heeft als doelstelling een van de belangrijkste spelers te worden bij het ontwikkelen van nieuwe schaalbare storage netwerken. De outpace.IO A- en Z-series componenten zijn de belangrijkste bouwstenen. De A-series is een rack (2U x 14 of 4U x 40 groot) waarmee tot 80 GbE verbindingen ondersteund worden.

De box ondersteunt SATA, SAS, SSD en binnenkort ook NVMe, met zowel JBOD als RAID. Alle A-series boxen zijn via AoE aangesloten en kunnen via de standaard Ethernet beperking van 40 of 80 km op co-locaties gezet worden. De clustering van A-series boxen gebeurt met de Z-series, een controller die tot maximaal 16 A-series boxen aankan. Daarmee is een array te bouwen van 16 x 16 A-series controllers die elk maximaal 40 discs aankunnen. Een storage cluster dat behoorlijk omvangrijk is. De outpace.io A+Z zorgt dus voor de noodzakelijke agility, simplicity, elasticity en performance.

Voor de zeer nabije toekomst heeft outpace.io nog een belangrijke troef in handen, er wordt thans de laatste hand gelegd aan een storage unit (diskdrive die een eigen Ethernet interface heeft. Hiermee kan de storage direct naar het Ethernet netwerk gebracht worden. Een speciale op de ARM-architectuur gebaseerde controller die in de behuizing geïntegreerd is zorgt voor de protocol afhandeling. Hij zet Ethernet om naar de standaard harddisk interfaces zoals ATA, SAS en SSD.

Door: Hans Steeman

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!