Redactie - 17 december 2015

Mendix introduceert met SIG proactieve Application Quality Monitor service

Mendix, aanbieder van een Platform-as-a-Service (PaaS), en SIG, een onafhankelijk adviesbureau voor softwarekwaliteit en -verbetering, kondigen een partnership aan en introduceren de ‘Mendix Application Quality Monitor’. De Mendix Application Quality Monitor stelt klanten in staat de kwaliteit van de software proactief en dagelijks te monitoren. Dit helpt klanten zogenaamde technical debt* te elimineren, verbetert het onderhoud en reduceert de lifecycle-kosten zo beweren de twee partners.

De Application Quality Monitor is een dienst van Mendix, gebaseerd op software van SIG. Deze voert een statische analyse van Mendix-applicatiemodellen uit, conform de ISO 25010 standaard voor onderhoudbaarheid. De analyse heeft betrekking op de belangrijkste aspecten van de applicatie. Zoals de mate waarin de applicatie te analyseren valt, de aanpasbaarheid en de modulariteit. Het beoordeelt de applicatie op parameters als volume, duplicatie, unit-complexiteit en onderlinge afhankelijkheden. Een dashboard geeft inzicht in de kwaliteit op een schaal van 1 tot 5 en signaleert eventuele knelpunten waar verder onderzoek noodzakelijk is. De ratings zijn gebaseerd op benchmarks van duizenden projecten.

Kwaliteit software en applicaties beheren
“Onderzoek laat zien dat er een duidelijk verband is tussen enerzijds de kosten en de inspanning die nodig zijn om applicatieproblemen op te lossen en verbeteringen door te voeren en anderzijds de rating van de onderhoudbaarheid van de applicatie. De tijd die het kost om een probleem op te lossen en verbeteringen door te voeren, stijgt exponentieel voor applicaties met een lage rating”, zegt Joost Visser, hoofd Research bij SIG en professor Large Scale Software Systems aan de Radboud Universiteit. “We zijn zeer verheugd over het partnership met Mendix. Gezamenlijk introduceren we een voor de sector compleet nieuwe cloud service die de kwaliteit bewaakt van software-applicaties, die gebouwd zijn met een model-gedreven ontwikkelplatform.”

Mendix Model API
“Bedrijven kiezen op strategisch niveau voor Mendix zodat ze in hoog tempo een portfolio met digitale initiatieven kunnen ontwikkelen. Daarbij is van belang dat onderhoud en duurzaamheid onderdeel zijn van het flexibele ontwikkelproces,” zegt Roald Kruit, medeoprichter van Mendix en verantwoordelijk voor de Mendix Digital Transformation Practice. “De Mendix Model API biedt een open, metadata-gebaseerde aanpak die specialisten met tools ondersteunt waarbij direct de kwaliteit van de Mendix software-modellen kan worden geanalyseerd. In plaats van het achteraf uitvoeren van de kwaliteitsanalyse, geeft de Mendix Application Quality Monitor service direct inzicht in de onderhoudbaarheid van de applicaties, terwijl ze worden ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat er geen ‘technical debt’ ofwel toekomstige onderhoudslast ontstaat.”

Bimodal IT-aanpak
Mendix is hét platform voor toonaangevende bedrijven om Bimodal IT te implementeren. Bimodal IT is een aanpak die organisaties in staat stelt om de robuustheid van conventionele IT, te combineren met Mode 2-toepassingen, die zorgen voor de vereiste snelheid en wendbaarheid om digitale innovatie te kunnen doorvoeren. Eén van de meest gemaakte fouten die bij de implementatie van Bimodal IT wordt gemaakt, is dat CIO’s verzuimen tijd vrij te maken voor herstelwerkzaamheden. Dat gebrek aan focus kan leiden tot een grote toename van de onderhoudslast.

Onderzoeksbureau Gartner zegt daarover¹: “Iedereen kan versnellen, de uitdaging is om dat duurzaam te doen. Technical debt refereert aan het wegwerken van losse eindjes en de benodigde herstructurering na een ontwikkeltraject. Deze last kan verschillende vormen aannemen, van ontwerpaanpassingen en documentatie-achterstand, tot ongebruikte en gedupliceerde code. Het aanpakken van technical debt zorgt ervoor dat de software goed ontworpen, goed geschreven en goed te onderhouden is.”

Beschikbaarheid en resources
De ‘Mendix Application Quality Monitor’ is per 22 december beschikbaar. Lees hier meer over de monitor.

* Technical debt treedt op als er, al dan niet bewust, voor een oplossing wordt gekozen die op de korte termijn voordelig lijkt, maar tegelijkertijd op de langere termijn extra kosten met zich meebrengt. De term 'technical debt' helpt om over de gevolgen van technische problemen te praten zonder te verzanden in de technische details.

1 Gartner, Inc., “Kick-Start Bimodal IT by Launching Mode 2,” 2 april 2015, Mary Mesaglio, Suzanne Adnams en Simon Mingay. 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!