Wouter Hoeffnagel - 09 februari 2016

Franse privacytoezichthouder verbiedt Facebook data uit te wisselen met de VS

De Franse privacyautoriteit CINL treedt als eerste Europese privacyorganisatie op nu de overgangsperiode van drie maanden na het ongeldig verklaren van het Safe Harbour-verdrag is afgelopen. Facebook gebruikt nog steeds het Safe Harbour-verdrag om data uit te wisselen met de VS, wat niet is toegestaan. De CINL verbiedt Facebook nog data uit te wisselen met dit land.

De Article 29 Working Party, een partij waarin Europese privacytoezichthouder zich hebben verzameld, gaf de EU en VS tot 31 januari 2016 de tijd om tot een vervangend akkoord te komen nadat het Safe Harbour-verdrag door het Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. De partijen kondigden hierbij direct aan na het aflopen van deze periode te gaan optreden tegen partijen die het Safe Harbour-verdrag nog gebruiken om data uit te wisselen met de VS. Het Franse CINL is de eerste partij die ook daadwerkelijk maatregelen neemt. De toezichthouder verbiedt Facebook nog data uit te wisselen met de VS via het Safe Harbour-verdrag. Indien het bedrijf hier toch mee doorgaat kan het een forse boete opgelegd krijgt.

Facebook mag overigens in de toekomst wel data uitwisselen met de VS, maar moet hiervoor gebruik maken van het nieuwe akkoord dat de EU en VS onlangs hebben gesloten en het Safe Harbour-verdrag gaat vervangen. Over dit verdrag bestaat echter nog veel onduidelijkheid.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!