Wouter Hoeffnagel - 22 februari 2016

Gemiddelde kosten van cybercrime stijgen met 200% in vijf jaar tijd

De wereldwijde kosten die gemaakt moeten worden door cybercrime stijgen hard. Iedere vijf jaar nemen de kosten die bedrijven gemiddeld maken door cybercriminaliteit met maar liefst 200% toe. De jaarlijkse kosten bedragen inmiddels 450 miljard dollar per jaar.

Dit blijkt uit cijfers van Hamilton Place Strategies. Het analytische bureau uit de Verenigde Staten (VS) verwacht dat de kosten ook de komende jaren jaarlijks in dit tempo zullen stijgen. Hamilton Place Strategies stelt dan ook dat cybercrime big business is geworden.

Niet altijd zichtbaar
De kosten die cybercrime veroorzaakt zijn niet altijd direct zichtbaar. Zo is reputatieschade die ontstaat na een security incident moeilijk te meten, terwijl deze wel impact heeft op de langetermijnomzet van het bedrijf.

Daarnaast wijst het analytische bureau op de schade die bedrijven kunnen oplopen indien één van hun branchegenoten door een cyberincident wordt getroffen, wat eveneens flinke kosten met zich mee kan brengen. Als voorbeeld noemt Hamilton Place Strategies de grootschalige diefstal van creditcardgegevens bij Target. Ook bij de veiligheid van andere Amerikaanse retailbedrijven zouden klanten hierdoor vraagtekens plaatsen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!