Redactie - 30 mei 2012

Apple-baas sluit productie in VS niet uit


Apple-CEO Tim Cook sluit niet uit dat zijn bedrijf in de toekomst weer spullen in eigen land gaat maken. Tijdens All Things Digital zei Cook dat hij het absoluut ziet zitten om in ieder geval een deel van de Chinese productie terug naar Amerika te halen. Hij sluit zelfs niet uit dat er ooit iPhones komen met de opdruk Made in California.

Er zijn overigens nu al onderdelen van Apple-producten die in de Verenigde Staten worden gemaakt, zegt Cook. "De processor van de iPad en de iPhone komt uit Austin, Texas, het glas van de iPhone uit Kentucky."

Het grote probleem ligt volgens de Apple-baas bij de assemblage. "We hebben enorm veel aandacht voor de eindafwerking van onze spullen. Als ik nu zou vragen of iedere Amerikaan die daarin geschoold is zich zou melden, zou de zaal hier niet vol zijn. In China kun je er steden mee vullen.' 

Apple mag er dan om bekend staan alles in eigen hand te willen houden, de fabrieken in China zijn niet van het bedrijf zelf. "Dat is een bewuste keuze. We hebben besloten een hoop dingen helemaal zelf te doen, aan een aantal andere dingen willen we juist onze vingers niet branden. Vandaar dat we diensten inkopen in China en geen fabrieken."

De visie van Cook wijkt behoorlijk af van die van zijn voorganger Steve Jobs. De in 2011 overleden ex-CEO gaf exact een jaar geleden ook al antwoord op de vraag of Apple zijn productie terughaalt naar de VS, Jobs zei toen resoluut: "Nope, de banen die nu in China zijn, komen nooit meer terug."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!