Redactie - 09 juli 2012

i3 groep verliest kort geding tegen EASI2010


Dataopslagdienstverlener i3 groep heeft het kort geding verloren dat het aangespannen tegen de voorgenomen gunning van de overheidsaanbesteding EASI2010 Cluster Rekencentrum hardware. IT-dienstverleners Scholten Awater, SCH, Protinus en PQR hebben de overheidsbesteding cluster Rekencentrum hardware van EASI2010 (Europese Aanbesteding Samenwerking ICT) gekregen. Deze deal is goed voor minimaal tientallen miljoenen euro's.

Met het cluster Rekencentrum hardware worden onder meer servers, opslagcapaciteit en netwerkapparatuur gekocht en onderhouden. Dat gaat om oplossingen van HP, NetApp, EMC, Brocade, Cisco, Dell, Fujitsu en Oracle. Klanten zijn onder andere het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken.

Uit de stukken van het kort geding, dat op 2 juli werd gehouden, blijkt dat i3 onder andere bezwaar maakte tegen de gunning aan Protinus IT die met onderaannemers samenwerkt rond de levering van hardware. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft op 9 juli uitspraak gedaan omtrent het kort geding wat i³ groep tegen de voorgenomen gunning van de overheidsaanbesteding EASI2010 Cluster Rekencentrum hardware heeft aangespannen. De uitspraak is ten gunste van EASI2010 uitgevallen. Hein Kiemeney, Director Strategic Accounts i³ groep, verklaart: ‘Het is inherent aan dit vak dat je bij aanbestedingen de ene keer een gunning verkrijgt en de andere keer achter het net vist. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving heeft i³ groep geen verbod op hardwaregunning gevorderd. Volgens ons voldeden niet alle inschrijvers aan de op voorhand door EASI2010 gestelde minimumeisen, die een uitsluiting tot gevolg hebben.'

De aanbesteding Rekencentrum hardware is uitgevoerd door middel van een niet-openbare aanbestedingsprocedure. Die niet-openbare procedure kende twee ronden: een selectiefase en een gunningsfase. In de selectiefase beoordeelde EASI2010 de geschiktheid van bedrijven die zich willen inschrijven. Dat leidde tot een selectie van maximaal zes partijen, die vervolgens een uitnodiging kregen om een offerte uit te brengen. Deze offertes worden beoordeeld in de gunningsfase. Daarna is bepaald dat Scholten Awater, SCH, Protinus en PQR de order kregen.

i3 Groep staat nog steeds achter de beslissing dat het een kort geding heeft aangespannen, aldus Kiemeney. 'Wij meenden, en menen nog steeds, derhalve een gegronde reden te hebben gehad om een kort geding aan te spannen. Helaas heeft de rechter besloten om ons niet in het gelijk te stellen. Wij respecteren de uitspraak van de rechter en feliciteren hierbij de geselecteerde partijen.’

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!