Redactie - 27 augustus 2012

Leegstaande kantoorruimte Eurocommerce kost ICT Automatisering 1,3 miljoen euro


ICT Automatisering boekte in het eerste halfjaar van 2012 een omzetgroei maar noteerde een nettoverlies. De omzet over het eerste halfjaar van 2012 steeg met 2,3 procent naar 40,2 miljoen euro. Er was sprake van een lichte omzetstijging in Nederland. De omzetontwikkeling in Duitsland stabiel. Het netto resultaat bedroeg 0,4 miljoen euro negatief, mede als gevolg van het niet opnemen van compensabele verliezen in Duitsland.

Het bedrijfsresultaat uit reguliere operaties daalde naar 1,4 miljoen euro als gevolg van een lagere bezettingsgraad. Ondanks de lagere bezetting is besloten tot behoud van beschikbare capaciteit en kennis voor toekomstige groei. De gemiddelde tarieven lieten over de eerste helft van dit jaar een lichte stijging zien.

Een voorziening van 1,3 miljoen euro is genomen voor leegstaande kantoorruimte na het faillissement van vastgoedfonds Eurocommerce. ICT Automatisering verhuurde een deel van zijn kantoorruimte in Deventer aan Eurocommerce, dat 12 juli failliet werd verklaard. Eurocommerce raakte in de problemen omdat het vastgoedfonds vooral verdiende op transacties van bedrijfspanden terwijl de vraag naar vastgoed is gedaald. Eurocommerce verdiende niet aan huurinkomsten uit vastgoed, zodoende raakte het bedrijf in de problemen.

Carlo D’Agnolo, ceo van ICT Automatisering, zegt dat de markt in de eerste helft van dit jaar werd gekenmerkt door een terughoudende investeringsbereidheid in IT dienstverlening en oplossingen. "Dit was met name het geval in de Nederlandse markt. Desondanks heeft ICT Nederland een lichte omzetstijging kunnen realiseren. De operationele winstgevendheid werd negatief beïnvloed door een gemiddeld lagere bezettingsgraad. De bezettingsgraad liet aan het einde van de afgelopen periode een lichte verbetering zien. Wij hebben bewust besloten niet in te grijpen in ons bestand aan professionals om zo belangrijke expertise aan boord te houden teneinde groei- en winstmogelijkheden voor de toekomst te borgen. Dit heeft echter een negatieve impact op de bezettingsgraad op de korte termijn."

De situatie in Duitsland bleef moeizaam, aldus de ceo. "In het eerste halfjaar is nog geen verbetering van het resultaat gerealiseerd. Wel zien we dat de marktpositie van ICT Duitsland verbeterd is en zagen we aan het einde van het tweede kwartaal een verbetering van de bezettingsgraad dankzij de verwerving van een aantal opdrachten. ICT is in de eerste helft van dit jaar verder gegaan met het implementeren van haar strategie van dienstverlening vanuit verticals. We zijn hiermee inmiddels in een vergevorderd stadium. Vanaf volgend jaar zullen wij dan ook vanuit deze verticals gaan rapporteren.”

Door: Witold Kepinski


Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!