Redactie - 13 juli 2012

Uitspraak rechtszaak Neonova / IP Company / Use the Source (One IP) tegen directeur IsraPunt Arno Jolink


In de voortdurende strijd, waarin Neonova / IP Company / Use the Source (One IP), de leverancier in OpenSource telefonie IsraPunt en haar voormalige directeur Arno Jolink onder andere beschuldigt van software diefstal en het plaatsen van uitingen op het internet, heeft de Rechtbank Zutphen op 4 juli 2012 een uitspraak gedaan in het voordeel van Jolink, zo meldt Jolink in een persbericht. Hij meldt:

"De rechtbank heeft namelijk de vorderingen van Peter Roos, Ronald Koppelman, Neonova / IP Company / Use the Source (One IP) afgewezen en geoordeeld dat niet blijkt dat, zoals gesteld, Jolink (en de andere twee gedagvaarde personen) persoonlijk betrokken zijn geweest bij het (doen) opmaken en (doen) publiceren van een in juni 2011 op internet geplaatst persbericht en dat Jolink (en de andere twee gedagvaarde personen) in die zin niet onrechtmatig jegens Roos c.s. hebben gehandeld. Met afwijzing van de vorderingen van Roos c.s. is ook het beslag dat One IP op het huis van Arno Jolink heeft gelegd door de Rechtbank opgeheven. Roos c.s. zijn in de proceskosten veroordeeld.

'In deze verbeten strijd is nu eindelijk gerechtigheid', aldus Arno Jolink.

Op dit moment loopt er nog een uitgebreid onderzoek naar gegevens (zoals klantenbestanden, offertes etc.) die bij een inbraak in 2011 bij IsraPunt zouden zijn ontvreemd, in welk onderzoek mede worden betrokken Neonova / IP Company / Use the Source (One IP) en haar directeuren Peter Roos, Ronald Koppelman en Ron Arts. Zo gaat het hier onder andere om het adressenbestand dat One IP al in het bezit lijkt te hebben gehad op 15 Juli 2011 terwijl pas op 8 Augustus 2011 het adressenbestand aan One IP verkocht en overgedragen is door de curator van IsraPunt. De in dit adressenbestand opgenomen klanten zijn door One IP tot 2x toe schriftelijk bericht dat ‘IsraPunt met het OpenSource telefonie systeem de IP Businessmanager gebruik zou maken van illegale software’. De Rechtbank Amsterdam heeft reeds eerder geoordeeld dat deze berichtgeving onrechtmatig is.

Neonova heeft Israpunt ervan beschuldigd dat het OpenSource telefonie systeem de IP Businessmanager www.ipbusinessmanager.com van Israpunt zou zijn gestolen van de Astium software van Neonova. Israpunt heeft dat altijd betwist. Daarover zijn gerechtelijke procedures gevoerd, hetgeen geresulteerd heeft in uiteindelijk een opdracht door de rechter aan Neonova om een deskundigenonderzoek te doen gelasten naar de software door een door de rechtbank te benoemde deskundige. Dat is tot op de dag van vandaag door Neonova niet gedaan.

Later beschuldigde Peter Roos van IP Company, de firma IsraPunt ook van software diefstal en wel van het 'Open Source telefoniesysteem' van IP Company. Het OpenSource telefonie systeem de IP Businessmanager www.ipbusinessmanager.com zou volgens Roos een kopie zijn van het systeem van IP Company. Deze beschuldiging werd publiekelijk kenbaar gemaakt. IP Company / One IP legde beslag bij IsraPunt voor haar vermeende vordering. Israpunt en Arno Jolink hebben ook terzake de beschuldiging van diefstal tot in den treure ontkend en weerlegd.

One IP/ IP Company heeft evenwel in april 2011 in een gerechtelijke procedure gesteld dat zij nimmer eigen software heeft gehad, maar altijd de software van de concurrent Neonova heeft bedoeld.

Arno Jolink: ‘ik vraag mij oprecht af waarop IP Company / One IP haar in eerste instantie ingestelde vordering en gelegde beslag dan heeft gebaseerd’.

De schade was destijds echter al aangericht en Arno Jolink, directeur van IsraPunt, een zelfstandige dochteronderneming van KPN, besloot node, moe van alle onjuiste aantijgingen, het eigen faillissement aan te vragen.

Saillant detail is dat IsraPunt bij de Gemeente Amsterdam en de Gemeente Ede het OpenSource telefonie systeem de IP Businessmanager had geïnstalleerd en dat One IP nu onder de naam Use the Source met de beide Gemeentes zaken doet. Vanuit Israpunt en Arno Jolink is over bovenstaande gecommuniceerd met de Gemeente Amsterdam en Dienst ICT, maar daar komt geen reactie op.

'de Gemeente Amsterdam heeft een heel strikt integriteitsbeleid, maar met de aangereikte informatie doen ze helemaal niets, aldus Arno Jolink'.

Directeur Ronald Koppelman heeft aangegeven dat hij zich distantieert van de uitlatingen door Peter Roos en geen verdere schade wil oplopen. Hij is niet verschenen ter comparitie van de Rechtbank Zutphen op 7 mei 2012, welke procedure heeft geresulteerd in het hiervoor genoemde vonnis van 4 juli 2012. Ron Arts mengt zich niet in de strijd en houdt zich op de achtergrond.

De strijd is nog niet ten einde, er zullen nog gerechtelijk procedures volgen met name ten aanzien van de software en de beschuldiging van diefstal daarvan. Voor Jolink is het essentieel dat de naam van Israpunt, haar medewerkers en zijn naam wordt gezuiverd", zo eindigt het persbericht.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!