Redactie - 19 juli 2012

IBM Nederland laat salarissen stijgen en houdt sterk stand

Tegen de achtergrond van een aangeslagen adviessector en zwakke economie zijn de resultaten van IBM Nederland uitzonderlijk goed, zo meldt onderzoeksbureau AME.nl in zijn onderzoeksrapport 'IBM Nederland houdt sterk stand'.

IBM Nederland heeft zich in 2011 naar omzet in de zwakke markt goed kunnen handhaven. De omzet in software steeg goed, die in diensten heel licht. De resultaten steken positief af tegen de markt. Opmerkelijk is dat de salarissen sterk stegen. Financieel kan IBM Nederland nog een stuk beter presteren dan zij doet. Die druk blijft hoog in een bedrijfscultuur die nog niet lenig en mager genoeg is.

Bij het IBM concern wereldwijd neemt dit jaar de vraag naar Cloud software, business analytics, web-software en oplossingen voor een slimmere planeet sterk toe, maar stagneert de overall omzet in software en diensten. Dat is na een goed 2011 een domper.

Ondanks de druk van de financiële markten en multinationals om de eurozone tot een fiscale- en bankenunie om te smeden lukt dat politiek niet. De Europese crisis is door verzet van kiezers en besluiteloosheid van Europese politieke leiders nog steeds aan de winnende hand. In Europa neemt de werkloosheid toe. De verschillen tussen noordelijk en zuidelijk Europa groeien. Dat heeft negatieve effecten op de wereldeconomie en op omzet en resultaat van concerns zoals IBM. De Amerikaanse economie is onzeker. In China neemt het groeitempo zienderogen af en daar vindt een machtswissel plaats. Het doemscenario van een verbrokkelend en depressief Europa in een stagnerende wereldeconomie verdwijnt niet.

Ook het IMF is somber. Wereldwijd nemen indicatoren voor investeringen, werk en industriële productie af. De globale economische groei zakt terug tot minder dan de eerder voorspelde 3,5%. In deze context weet het IBM concern zich bijzonder sterk te handhaven. De beurskoers is sinds de eeuwwisseling alleen maar gestegen. De voortwoekerende crisis in Europa dwingt concerns zoals IBM wel scenario’s te ontwikkelen die antwoord geven op een instabiele eurozone, zo besluit AME.nl.


Door Witold Kepinski 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!