Redactie - 19 juli 2012

'Qurius speelt paniekvoetbal en is oninteressant voor Prodware'


Het opkopen van alle Qurius bedrijven zou momenteel schadelijk zijn voor de resultaten van Prodware, zo meldt AME.nl in het rapport 'Qurius nu oninteressant voor Prodware' In deze vierde update over het reilen en zeilen van Qurius maakt AME Research een vergelijking tussen de resultaten van Microsoft, Prodware en Qurius. Daaruit blijkt dat de verschillen zeer groot zijn en dat Qurius eerst zelf orde op zaken moet gaan stellen voordat überhaupt over verkoop kan worden nagedacht.  Desnoods kunnen aandeelhouders bestuur en commissarissen vervangen.  Ook het plan van CEO George Banken van Detron om Qurius in te lijven is niet realistisch, zo meent AME.nl in het rapport.

Volgens Adrian Meij (foto), onderzoeker van AME.nl speelt het bestuur van Qurius paniekvoetbal. "Na de aankondiging van de op Microsoft technologie gebaseerde ICT dienstverlener Qurius uit Zaltbommmel dat de onderneming alle bedrijfsonderdelen gaat verkopen aan branchegenoot en aandeelhouder Prodware uit Frankrijk hebben zich nieuwe gegadigden voor de onderneming of onderdelen daarvan bij het bestuur aangemeld. Dat was te verwachten want in de kern is Qurius een interessant bedrijf dat zich bovendien richt op duurzaam ondernemen. Werken aan een smarter planet noemen ze dat bij IBM en juist daar ervaart IBM de sterkste marktgroei. CEO Leen Zevenbergen gaat overal op in en zegt dat hij daarbij de belangen van de klanten voorop stelt."

Meij meldt vervolgt: "Dat is natuurlijk onzin. Koop en verkooptransacties schaden de belangen van klanten altijd en Qurius heeft voldoende eigen vermogen om nog een klap te kunnen opvangen. Meer dan ooit willen klanten alle aandacht en dat bereik je niet door de boel te verkopen, maar door je 100% te concentreren op de klant. En te zorgen voor rust in de tent, in plaats van het personeel de stuipen op het lijf te jagen. Maar de heren hebben besloten de boel te  verkopen en dat betekent dat zij voor de hoogst mogelijke opbrengst gaan en niet primair voor de klant. Via de achterdeur steekt toch het aandeelhouderskapitalisme de kop weer op. Bestuur en commissarissen zeiden zelf al eerder de markt verkend te hebben en bij Prodware te zijn uitgekomen. Waarom dan nu toch weer met anderen praten? Met wie dan? Het eerste onderzoek naar kandidaten moet dan wel heel oppervlakkig geweest zijn wanneer zich nieuwe partijen uit binnen- en buitenland melden met interesse in Qurius. Zo groot is het wereldje van Microsoft business partners in Europa nu ook weer niet. Ze staan allemaal op de site van Microsoft zelf."

Meij schrijft verder: "Ik proef hier paniekvoetbal. Ondoordacht handelen. Dat komt omdat de continuïteit van de onderneming zelf niet voorop is gesteld. En dat komt weer omdat de bestuurders en commissarissen niet met hun eigen, maar met andermans geld werken. Mijn ervaring bij het beschrijven van dit soort ontmantelingsprocessen is dat de onderneming als organisme in dergelijke situaties een prooi wordt en uiteengereten wordt door aasgieren van verschillend allooi. Het ene brok gaat hierheen, het andere daarheen, er blijft niets van over dan een kleine zak geld en waarschijnlijk een reeks processen van partijen en mogelijke aandeelhoudende werknemers die zich benadeeld voelen."

Meij besluit met een advies voor Qurius: "Mijn advies aan Leen cum suis is: las een pauze in tot 1 januari 2013. Neem tijd en overdenk de boel. Aanvaardt het voortgaande omzetverlies, stop de verliezen, ook als je mensen moet ontslaan. Heb het lef om dat te doen als het nodig is. Stabiliseer zelf eerst het organisme. En denk dan verder. Dit gaat niet over belangen van klanten, maar over leiderschap. En huur geen interim manager in. Dat is helemaal niks. Eigenlijk zeg ik: wordt een man en stel de kaders."


Door: Witold Kepinski 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!