Exact rapporteert magere groeicijfers en gaat reorganiseren
25-07-2012
Deel dit artikel:

Exact rapporteert magere groeicijfers en gaat reorganiseren


Softwareleverancier Exact heeft zijn halfjaarcijfers bekend gemaakt. De totale omzet steeg met 3,2% van 105,9 miljoen euro in in het eerste halfjaar van 2011 naar 109,3 miljoen euro in eerste halfjaar van 2012, met name gedreven door maintenance en service-omzet. De totale omzet op operationele basis steeg met 0,7%. De EBITDA winst steeg met 7,6% van 21,4 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2011 naar 23,1 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2012.

De verkoop van Exact Online nam toe, met een stijging van het aantal commerciële  administraties van 40,9% en de daarbij behorende jaarlijkse omzetgroei van  45,0%. De omzet bij Exact Online groeide met 48,1% tot 6,6 miljoen euro. Exact  Online Handel en Exact Online Uren & Facturen blijven in de Benelux aan  kracht winnen, aldus de leverancier. De lancering van Exact Online Productie en Exact Online CRM staat  gepland in H2 2012.

Terugkerende  omzet op operationele basis steeg met 3,5 procent naar 71,9 miljoen euro (H1 2011: 69,5  miljoen) en nam toe tot 65,8% van de totale omzet (H1 2011: 64,0%).

Voor geheel 2012 wordt een reorganisatielast voorzien van 9,1 miljoen euro, waarvan 1,7 miljoen euro reeds is geboekt in het tweede kwartaal. Dit leidt naar verwachting tot een jaarlijkse  kostenverlaging van 8 miljoen euro, wat grotendeels geïnvesteerd zal worden in de  snelgroeiende Exact Online activiteiten.

Naast de reorganisatielast is voor 4,4 miljoen euro aan eenmalige lasten geboekt in het tweede kwartaal gerelateerd aan de verwachte verkoop van Orisoft, omdraaiing van een cashflow hedge en  herwaardering van uitgestelde belastingposities (onder de EBITDA lijn).

Erik van der Meijden (foto), CEO Exact Holding zegt dat de resultaten in de eerste helft van 2012 aan de onderkant van de verwachtingen lagen. "We zien terughoudendheid bij klanten bij het maken van ERP investeringsbeslissingen in al onze markten. Bij Exact Online zien we een aanhoudende sterke groei en met onze nieuwe, specifieke marktsegmentbenadering voor Handel en Uren & Facturen boeken we solide progressie. Na de geleverde prestaties in 2011, een overgangsjaar voor Exact, hebben we ons in de eerste helft van 2012 gericht op de beoordeling van onze opties voor duurzame groei. Dat heeft geresulteerd in de beslissing om meer focus aan te brengen en de onderneming rond twee business units te organiseren: Cloud Solutions en Business Solutions. Deze vereenvoudigde structuur zal ons in staat stellen de klant beter te bedienen, een slagvaardiger organisatie neer te zetten en gerichter investeringen te doen op die terreinen waar zich het grootste groeipotentieel bevindt."

Naast de twee business units zullen we een groep genaamd Specialized Solutions opzetten, aldus Van der Meijden. "In deze groep zullen Longview, Lohn XL en onze in de VS gevestigde productie-oplossingen MGS, JobBOSS en MAX ondergebracht worden. De strategische aanscherping heeft er ook toe geleid dat de activiteiten van Orisoft, één van de bedrijven die momenteel onderdeel uitmaken van die groep, niet langer de kernactiviteit van Exact aanvullen. We zijn om die reden voor Orisoft een verkooptraject ingegaan."

"De herschikking van onze organisatie zal ons in staat stellen om het grote potentieel in onze markten beter te benutten", aldus de Exact-baas. "Om een voorbeeld te geven, we zijn nu in staat om meer dan in het verleden focus te leggen op cloud solutions, zoals Exact Online, en we zijn voornemens om Exact Online op nieuwe internationale markten te introduceren. In het verlengde hiervan zijn we voornemens in de tweede helft van 2012 Exact Online Productie en Exact Online CRM te introduceren. Deze nieuw ingeslagen weg –meer focus, eenvoudiger structuur, versterkte innovatie– zal ons naar een betere positie leiden voor toekomstige groei.”


Door: Witold Kepinski 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

CRM