Redactie - 07 augustus 2012

Certified Secure traint KLPD in opsporing cybercriminelen


Het KLPD heeft steeds vaker behoefte aan praktisch inzetbare IT security kennis en vaardigheden om cybercriminelen op te sporen. Op verzoek van het Team High Tech Crime van het KLPD ontwikkelde het Nederlandse Certified Secure daarom een op maat gemaakte custom security challenge. In deze forensische challenge kunnen digitale rechercheurs zelf aan de slag met het oplossen van een fictieve cybercrime case.

De voor het KLPD ontwikkelde challenge bestaat uit een aantal verschillende virtuele machines waarop verschillende sporen zoals chatlogs en netwerkverkeer zijn te vinden. Bij het oplossen van de challenge gebruiken rechercheurs dezelfde technieken die ze ook in de praktijk toepassen.

Als onderdeel van de challenge volgde er ook een 'train de trainer' cursus. De trainers van het KLPD liepen hierbij de challenge van het begin tot het einde door met een Certified Secure instructeur. Het voordeel hiervan is dat de trainers de challenge volledig kennen en intern optimaal kunnen inzetten om rechercheurs te trainen, aldus Frido Koolstra, digitaal rechercheur bij het Team High Tech Crime. "Tijdens de train de trainer cursus hebben we allemaal iets nieuws geleerd. En binnen ons vakgebied is het belangrijk om te blijven leren anders kom je hopeloos achter te liggen." Frank van Vliet, CTO van Certified Secure: "Je kunt over dit soort onderwerpen wel allerlei boeken lezen, maar door het daadwerkelijk te doen leer je er echt van. Voor deze challenge hebben we een zeer realistisch scenario genomen waar we een aantal pittige technische uitdagingen in hebben gestopt."

Met de ontwikkeling van challenges en hackme's wil Certified Secure de groeiende vraag naar praktische IT security kennis en vaardigheden voor iedereen toegankelijk maken. Eerder ontwikkelde het Haagse bedrijf al de succesvolle Cybercrime Challenge voor het KLPD, wat onderdeel was van een zoektocht naar nieuwe digitale rechercheurs. Tijdens deze online challenge moesten deelnemers een code kraken en zo de plannen van een fictieve cybercrimineel achterhalen.

De custom challenges onderscheiden zich van traditionele trainingsmethoden doordat deelnemers hands-on in een realistische omgeving aan de gang kunnen. Zo worden er geregeld virtuele netwerken bestaande uit verschillende machines in een enkele custom challenge gebruikt.


Door: Witold Kepinski 
 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!