Overheid koopt vooral storage van Fujitsu, NetApp, HP en EMC
04-09-2012
Deel dit artikel:

Overheid koopt vooral storage van Fujitsu, NetApp, HP en EMC


Nederlandse overheidsinstellingen kopen vooral storage van Fujitsu, NetApp, HP en EMC die door resellers worden aangeboden. Dit blijkt uit gegevens die Nexenta Systems heeft verkregen op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob).
 
Het Wob-verzoek richtte zich op de inkoop van storage-oplossingen door elf Nederlandse ministeries in 2010 en 2011. Alle benaderde ministeries willigden het verzoek om informatie in. De belangrijkste bevindingen zijn:

  • Ministeries gaven jaarlijks gemiddeld 1,4 miljard euro aan storage uit. Een van de organisaties investeerde hier op jaarbasis maar liefst 6,2 miljoen euro in.
  • De organisaties kochten jaarlijks gemiddeld 1.226 TB aan opslagcapaciteit in.
  • Elke terabyte aan opslagcapaciteit kostte hen gemiddeld rond de 2.357 euro. Sommige organisaties gaven echter bijna 23.333 euro per terabyte uit, aldus Nexenta
  • Resellers verkochten vooral Fujitsu, NetApp, HP en EMC.
  • Geen van de ondervraagde ministeries heeft 'open storage' aangekocht in de onderzochte periode.
Evan Powell, ceo van het Amerikaanse Nexenta, dat open storage oplossingen levert, is van mening dat op baiss van zijn wob-verzoek de publieke sector zijn inkoopstrategie op het gebied van storage moet herzien. Volgens hem groeit open storage sneller groeit buiten de Nederlandse overheidssector, ondanks het feit dat de overheid wil dat haar instellingen tijdens de oriëntatiefase voor ICT-bestedingen evenveel aandacht besteden aan commerciële als aan open source-oplossingen.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Storage