Redactie - 13 september 2012

Visie Intel: in de toekomst zal alles dat computer-gerelateerd is, draadloos verbonden zijn


In de toekomst zal alles dat op welke manier dan ook computer-gerelateerd is, beschikken over draadloze verbindingen. Intel is bezig met technieken die er voor zullen zorgen dat alles draadloos kan communiceren, van simpele sensors tot de meest geavanceerde cloud-datacenters. Dit heeft Intels chief technology officer Justin Rattner gezegd in zijn keynote tijdens het Intel Developer Forum (IDF) in San Francisco.

Rattner demonstreerde voor het eerst een werkend, volledig digitaal WiFi radio-onderdeel, genaamd een ‘Moore’s Law Radio’. Hij legde uit dat een volledig digitale WiFi-radio de Wet van Moore volgt, doordat hij meegaat met de chipontwikkelingen op het gebied van oppervlakte en energie-efficiency, zoals Intels nieuwste 22nm tri-gate technologie. System-on-Chip componenten voor smartphones en tablets zijn de meest voor de hand liggende toepassingen voor het integreren van dergelijke volledig digitale WiFi radio’s. Het compacte formaat en de lage kosten van geïntegreerde digitale radio’s zullen leiden tot een golf aan nieuwe toepassingen, van apparaten zoals horloges en andere zaken die je op je lichaam draagt, tot het ‘Internet of Things’, waarin bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten met elkaar communiceren, informatie uitwisselen en op afstand bediend kunnen worden.

Rattner ging verder met een nieuwe draadloze standaard genaamd WiGig, die snelheden zal bieden tot meer dan 5 gigabit per seconde. De WiGig-standaard is een industrie breed initiatief om een aantal bedrijfseigen 60GHz draadloze communicatietechnieken bij elkaar te brengen binnen de bestaande WiFi-standaard.

“WiGig is zo snel dat je je Ultrabook, tablet of smartphone er draadloos mee kan aansluiten op al je randapparatuur”, zegt Rattner. “Je kan zelfs meerdere externe displays gebruiken.”

Meer gemak en een langere batterijlevensduur voor apparaten die verbinding maken met de cloud

Gebruikers vinden het een geweldig idee als e-mail en social media berichten blijven binnenkomen terwijl hun apparaat zich in slaapstand bevindt. De nieuwste Ultrabooks zijn al voorzien van dergelijke ‘always on, always connected’ mogelijkheid, waarbij Intel Smart Connect technologie er voor zorgt dat de Ultrabook heel even uit de slaapstand wordt gehaald om berichten binnen te halen. Daarna keert de Ultrabook automatisch terug naar de slaapstand, om zo de batterij te sparen.

Rattner liet zien hoe de Smart Connect technologie uitgebreid kan worden met bijvoorbeeld bestandsoverdracht en videostreaming. Hij gaf een demonstratie van ‘Spring Meadow’, dat de communicatie tussen het apparaat en de cloud op intelligente wijze beheert. Door inkomend netwerkverkeer slim af te handelen en datastromen proactief te beheren, maakt ‘Spring Meadow’ beter gebruik van de processor, waardoor deze langer in een slaapstand kan blijven, zonder dat dit van invloed is op de systeemprestaties.

Geen wachtwoorden meer, betere beveiliging

Wachtwoorden zijn nog altijd een veel gebruikte maar onhandige methode om de toegang tot waardevolle of gevoelige informatie te beschermen. Intel Labs heeft gezocht naar een betere oplossing en ze zijn gekomen met wat wordt genoemd ‘Client Based Authentication Technology’. Deze techniek vervangt niet alleen wachtwoorden, het zorgt ervoor dat de toegang tot bankrekeningen, aandelenportefeuilles en andere persoonlijke informatie in de cloud aanzienlijk makkelijker en sneller wordt.

Bij deze technologie hoeft een gebruiker zich slechts éénmaal aan te melden op een apparaat, zoals een Ultrabook of smartphone, met behulp van een biometrische sensor. Daarna zorgt het apparaat zelf voor de verdere authenticatie bij een of meer cloud diensten. Nadat de unieke patronen in de handpalm van een gebruiker zijn herkend, wordt hij of zij direct doorgezet naar de bankrekening, het sociale netwerk of een andere beveiligde dienst. Deze technologie kijkt ook of de gebruiker nog wel aanwezig en actief is. Als een smartphone bijvoorbeeld wordt neergelegd, wordt de verbinding verbroken en het toestel vergrendeld. Zodra de gebruiker zich opnieuw via de bio-scan aanmeldt, worden de eerder actieve verbindingen direct en automatisch hersteld. Dit hele proces is gemakkelijker en veiliger dan het huidige systeem met wachtwoorden.

Cloud gebaseerd netwerk voor mobiele telefonie, de toekomst van draadloos breedband

Rattner verwelkomde ook dr. Chih-Lin I op het podium, chief scientist bij het China Mobile Research Institute in Beijing, om een gezamenlijk onderzoeksproject van Intel Labs en China Mobile te presenteren. Daarbij gaat het om het ontwerpen en bouwen van een prototype van een compleet Cloud Radio Access Network (C-RAN). C-RAN is een alternatief voor een traditioneel RAN, dat de basis vormt voor moderne mobiele telefonie. In plaats van het verplaatsen van bedrijfseigen basisstation hardware naar het datacenter, wordt deze vervangen door standaard, op Intel baseerde servers met daarop een softwarematige radiotoepassing. Dr. I legde uit dat aanbieders van mobiele diensten zowel de investeringskosten als de operationele kosten sterk kunnen terugdringen met behulp van C-RAN. Tegelijkertijd kunnen hiermee betere draadloze mobiele diensten worden aangeboden, met minder verbindingsproblemen tijdens piekmomenten.

Een ander onderzoeksgebied is het Video Aware Wireless Network (VAWN). VAWN is een gezamenlijk onderzoeksproject van Intel, Cisco en Verizon, dat er voor moet zorgen dat de capaciteit van draadloze netwerken voor videostreaming wordt vergroot. Daarbij wordt ook de beeldkwaliteit verbeterd, doordat de netwerkprestaties end-to-end worden geoptimaliseerd.


Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!