Redactie - 21 september 2012

KPN lanceert Nederlandse cloud


KPN lanceert, onder de naam CloudNL, een volledig Nederlandse cloud. CloudNL wordt beheerd vanuit Nederland en draait in Nederlandse datacenters. Hiermee claimt KPN de eerste ICT-leverancier te zijn die dit aanbiedt. KPN verzekert dat klanten die diensten van CloudNL afnemen hiermee voldoen aan de voor hun branche geldende wet- en regelgeving. Dit wordt gerealiseerd door het toepassen van het Cloud Compliance Framework dat in samenwerking met Deloitte wordt geïmplementeerd. De eerste dienst die wordt aangeboden vanuit CloudNL is Microsoft Exchange Server 2010, SharePoint Server 2010 & Lync Server 2010.

“We zien een toenemende zorg van klanten over compliance in relatie tot clouddiensten, KPN onderkent deze zorg en investeert nu in clouddiensten waarmee klanten eenvoudiger de risico's kunnen managen wanneer zij confidentiële informatie naar de cloud brengen”, zegt Hans Bootsma, cloud assurance leader bij Deloitte.

CloudNL biedt de mogelijkheid om vanaf elke locatie toegang te hebben tot Exchange (e-mail en agenda’s), samen te werken via SharePoint (documenten delen en beheren) en gebruik te maken van de communicatiemogelijkheden van Lync (chat, video en online vergaderen). Klanten die deze dienst afnemen hebben geen investeringen in eigen hardware en expertise meer nodig. KPN garandeert dat de data wordt opgeslagen in meerdere Nederlandse datacenters om hoge beschikbaarheid te kunnen bieden. CloudNL biedt Exchange, SharePoint & Lync via Single Sign-On, inloggen kan vanaf elk willekeurig device, of dit nu een smartphone, laptop of tablet is en vanuit kantoor, onderweg of thuis.

Alle diensten binnen CloudNL voldoen aan cloudkenmerken als eenvoudig op- en afschalen en betalen voor gebruik. CloudNL heeft een directe koppeling met het KPN WAN waardoor de diensten een veilige verbinding hebben met het klantnetwerk. Door het Cloud Compliance Framework is CloudNL het platform voor branche specifieke applicatiediensten, zo is voor de zorg sector het Digitaal Zorg Archief beschikbaar. Het CloudNL platform biedt een Infrastructure as a Service dienst waarop klanten hun eigen applicaties kunnen hosten zonder zich zorgen te maken over compliance van het platform. Door het gebruik van ‘groene’ datacenters levert KPN een bijdrage aan energiereductie doelstellingen van klanten.

CloudNL is bedoeld voor grotere organisaties met minimaal 500 gebruikers die belang hechten aan de zekerheid van data in Nederland onder Nederlands beheer. Zoals organisaties in de zorg, de financiële sector of de overheid . De eerste klant binnen dit segment is het UWV met maar liefst 20.000 gebruikers.

“De kantoorautomatiseringsapplicaties van het UWV waren aan vervanging toe. Bij de vernieuwing gingen we op zoek naar een leverancier die met moderne toepassingen ons leven makkelijker maakt. En die toepassingen moeten continu werken. Die leverancier vonden we in KPN, die de komende vijf en een half jaar 20.000 van onze werkplekken gaat beheren”, aldus Mike van Wonderen, programmamanager kantoorautomatisering en werkplek- en netwerkbeheer (KWN) van UWV.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!