Redactie - 21 september 2012

Fiscale constructies Microsoft, Apple, Google en HP onder de loep

Microsoft, Apple, Google en HP worden onder de loep genomen door een commissie van de Amerikaanse Senaat over fiscale constructies tussen de vestigingen in het buitenland en de hoofdkantoren in Noord-Amerika. De 'offshore profit-shifting' wordt op de korrel genomen omdat deze nadelig zou zijn voor de Amerikaanse fiscus.

Volgens de eerste hoorzitting zou de Amerikaanse belastingdienst veel dollars mislopen door allerlei mazen in de wet. Carl Levin, voorzitter van de onderzoekscommissie gaf als voorbeeld dat Microsoft Ierland 2,8 miljard dollar betaalt aan Microsoft Noord-Amerika voor intellectueel eigendomsrecht, maar daarvoor weer 9 miljard dollar voor terugkrijgt. Microsoft Singapore betaalde 1,2 miljard dollar en kreeg 3 miljard dollar van het hoofdkantoor. Volgens Levin is daardoor 8 miljard dollar aan inkomsten offshore gegaan waardoor de Amerikaanse fiscus belastingdienst geld misloopt.

Levin wees ook op transacties tussen Microsoft Puerto Rico en Noord-Amerika rond uitwisseling van eigendoms- en distributierechten. Veel omzet die in Noord-Amerika plaatsvindt gaat richting Puerto Rico, waardoor de Amerikaanse fiscus 47 dollarcent misloopt op elke dollar, aldus Levin.

HP heeft op zijn beurt leenconstructies met het Belgische Coordination Centre van HP en Compaq Cayman Holding Corp. Het geleend geld wordt gebruikt in Noord-Amerika om salarissen uit te betalen en aandelen terug te kopen.

Apple heeft volgens Levin in 2009, 2010 en 2011 voor 35,4 miljard dollar aan inkomsten naar het buitenland overgeheveld. Bij Google is dat 24,2 miljard dollar en Microsoft 21 miljard dollar, aldus Levin.

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!