SUSEcon: Openstack officieel als stichting van start
24-09-2012

SUSEcon: Openstack officieel als stichting van start

Openstack is een stichting geworden. Het open source-project voor de ontwikkeling van private cloudomgevingen werd twee jaar geleden opgericht door hosting provider Rackspace en ruimtevaartorganisatie NASA. Vanaf half september is het officieel omgedoopt tot Openstack Foundation. Dat werd bekendgemaakt tijdens SUSEcon, de eerste jaarlijkse conferentie voor klanten, partners en open source-gemeenschap van SUSE. De bijeenkomst werd afgelopen week georganiseerd in het Amerikaanse Orlando. 

De Openstack Foundation profileert zich als onafhankelijke non-profit open source-organisatie, zoals ook de Linux Foundation dat doet. Inmiddels zijn 180 bedrijven, 550 ontwikkelaars en meer dan 5600 individuele personen bij de stichting betrokken. Onder de deelnemende bedrijven zijn HP, IBM, SUSE, Red Hat, Cisco, NetApp, Intel, VMware, Yahoo, Brocade en Huawei.
Een belangrijk onderdeel van de organisatorische aanpassingen van Openstack is dat oprichter Rackspace al zijn activiteiten voor het aansturen van de Openstack community en de rechten op het handelsmerk overdraagt aan de stichting.

Openstack is een infrastructure-as-a-service project waarmee organisaties eigen clouddiensten kunnen ontwikkelen. Het kwam in 2010 tot stand door samenvoeging van het Cloud Files Platform van Rackspace en het Nebula-platform van NASA.

De stichting wordt de eerste tijd voorgezeten door Alan Clark. Hij is director van de divisie Industry Initiatives, Emerging Standards and Open Source van SUSE. Ondervoorzitter is Lew Tucker, vice-president en CTO van de cloudtak van Cisco.

Door: Diederik Toet

Terug naar nieuws overzicht