Kaspersky ontdekt spionagevirus miniFlame (SPE) met links naar Flame en Gauss
15-10-2012
Deel dit artikel:

Kaspersky ontdekt spionagevirus miniFlame (SPE) met links naar Flame en Gauss


Kaspersky Lab, ontwikkelaar van oplossingen voor content- en netwerkbeveiliging, maakt de ontdekking van miniFlame bekend. Dit kleine, zeer flexibele kwaadaardige programma is ontworpen om tijdens doelgerichte cyberspionage-operaties data te stelen en de controle over te nemen van geïnfecteerde systemen.

miniFlame, ook wel bekend als SPE, werd in juli 2012 ontdekt door Kaspersky Lab experts en werd oorspronkelijk geïdentificeerd als een Flame-module. In september 2012 voerde het onderzoeksteam van Kaspersky Lab echter een grondige analyse uit van Flame's command & control servers (C&C). Uit deze analyse komt naar voren dat de miniFlame-module eigenlijk een inter-operabel instrument is dat te gebruiken is als een onafhankelijk kwaadaardig programma, of gelijktijdig als plug-in voor zowel Flame- als Gauss-malware.

De analyse van miniFlame toont aan dat tussen 2010 en 2011 verschillende versies werden gemaakt. Een aantal varianten hiervan zijn nog steeds actief. De analyse onthult tevens nieuw bewijs omtrent de samenwerking tussen de makers van Flame en Gauss, aangezien beide malwareprogramma's miniFlame kunnen gebruiken als een "plug-in" voor hun activiteiten.

Het aantal infecties geeft, in combinatie met miniFlame's informatiestelende functies en het flexibele ontwerp, aan dat het werd gebruikt voor zeer gerichte cyberspionageactiviteiten, en dat het hoogstwaarschijnlijk werd ingezet in machines die al waren geïnfecteerd door Flame of Gauss. Extra informatie over miniFlame kunt u vinden op Securelist.com. Het volledige rapport over miniFlame kan hier worden gedownload.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security