Redactie - 19 oktober 2012

Big data zorgt dit jaar voor 28 miljard aan IT-investeringen


Wereldwijd zal dit jaar een bedrag van 28 miljard dollar aan IT worden uitgegeven dat rechtstreeks is te relateren aan Big Data. Volgens berekeningen van Gartner zal dat bedrag in 2013 zelfs zijn gegroeid tot 34 miljard dollar. Op dit moment komt het grootste deel van de uitgaven voor rekening van de noodzaak om traditionele oplossingen aan te passen aan de eisen die door Big Data worden gesteld. Een relatief klein deel van de uitgaven, 4,3 miljard dollar, is toe te schrijven aan investeringen in software met functionaliteit voor Big Data.

De grootste impact van Big Data is te zien in social network analysis en content analytics. Deze twee onderdelen zorgen jaarlijks voor bijna de helft, 45 procent, van de uitgaven. In gevestigde IT-markten zijn het de application infrastructure en middleware die het meest worden geraakt door Big Data. Ieder jaar is tien procent van alle nieuwe uitgaven toe te schrijven aan Big Data. Het gaat altijd om uitgaven in relatie tot andere onderdelen, zoals storage software, database management systems, data integration/quality, business intelligence of supply chain management (SCM).

“Ondanks de hype is Big data geen op zichzelf staand verschijnsel, maar gaat het om een marktbrede kracht die invloed heeft op producten, werkprocessen en oplossingen”, aldus Mark Beyer, research vice president bij Gartner. "Vanaf 2011 werd Big Data een nieuwe drijvende kracht op bijna ieder gebied van de IT-uitgaven. Maar in 2018 zullen de Big Data-vereisten verschoven zijn van differentiatie tot informatie management practices en –technology. In 2020 zullen Big Data-specificaties een routine-onderdeel geworden zijn bij aanbieders van ICT.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!