Apple snelste stijger Nederlandse zakelijke smartphone markt
23-10-2012
Deel dit artikel:

Apple snelste stijger Nederlandse zakelijke smartphone markt


Apple is de snelste stijger op de markt voor zakelijke smartphones. Een kwart van de zakelijke smartphones die momenteel in gebruik is bij Nederlandse commerciële en publieke instellingen betreft een iPhone.

Het aandeel Apple is in de afgelopen maanden met 56 procent gegroeid. Een jaar geleden bedroeg dat nog een kleine 16 procent van de zakelijke smartphones. Apple en Samsung liggen regelmatig juridisch met elkaar in de clinch en dat is niet voor niets. Samsung manifesteert zich namelijk steeds nadrukkelijker als een geduchte concurrent op de zakelijke markt.

In september 2011 bedroeg het aandeel Samsung smartphones een kleine 2 procent. In 12 maanden tijd heeft Samsung dit voor de Nederlandse zakelijke markt, onder aanvoering van de Galaxy S modellen, weten uit te breiden tot een aandeel van 14 procent van het totaal aantal smartphones. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile, de informatieleverancier voor de ICT-branche. Computer Profile voerde voor deze analyse circa 2.500 gesprekken met IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers.

Het zal niemand verrassen dat het voornaamste slachtoffer van de opmars van Apple en Samsung het Canadese Research in Motion (RIM) betreft. In de geschetste periode van september 2011 tot september 2012 zag RIM het aandeel smartphones bij bedrijfsvestigingen (met 50 of meer werknemers) teruglopen van circa 42 procent in 2011 naar de huidige 29 procent. Ook de andere voormalige grootmacht op het gebied van mobiele telefoons, het Finse Nokia, verloor terrein in de afgelopen 12 maanden. Zij zagen hun aandeel verder dalen van 17 procent naar 11 procent. HTC valt tussen beide groepen in, zij verliezen noch vergroten hun aandeel in de installed base, maar consolideerden hun aandeel van 22 procent.

Snelle groei smartphone-gebruik
Naast de snelle opkomst van een aantal specifieke spelers is er nog een andere trend zichtbaar. Het totaal aantal medewerkers met een mobiele telefoon lijkt te dalen, maar het percentage smartphones is snel aan het groeien. Twaalf maanden geleden lag het gemiddeld aantal mobiele telefoons bij de geïnterviewde vestigingen op ongeveer 74. Nu ligt dat gemiddelde 8 procent lager, namelijk op circa 68 mobiele telefoons. Het gemiddeld aantal smartphones bij deze bedrijven steeg van 24 naar 34. Met andere woorden, het aandeel smartphones in het totaal steeg van ongeveer een derde naar de helft van de mobiele telefoons.

Android vooralsnog winnaar in strijd met Windows Phone 7
De strijd om de smartphone-markt wordt voor een groot deel geleverd door het ter beschikking stellen van interessante apps en de platformen waarop deze draaien. Voor de Blackberries van RIM en de iPhone van Apple geldt natuurlijk dat het aandeel van het merkeigen platform hetzelfde is als het eerder weergegeven aandeel van de toestellen. Dus ook hier zien we de sterke groei van Apple (iOS) in de afgelopen 12 maanden en de terugval van RIM. Voor de overige fabrikanten van smartphones geldt dat ze, tot in een bepaalde mate, vrij zijn om toestellen uit te rusten met het Android-besturingssysteem, het mobiele platform van Microsoft of een eigen variant. Voor de Nederlandse zakelijke markt liggen 3 systemen dicht bij elkaar. Het aandeel van Android-toestellen is inmiddels aardig in de buurt gekomen van Apple en RIM.

In 2011 bedroeg het aandeel Android nog 4 procent van de geïnventariseerde smartphones. In 12 maanden is dat aandeel gegroeid tot de weergegeven 21 procent van de smartphones. Voor een belangrijk deel is dat succes terug te voeren naar Samsung. Naast het vlaggenschip de Galaxy S wordt het leeuwendeel van de Samsung-toestellen uitgerust met Android. Ook de meeste high-end toestellen van HTC krijgen overwegend Android als besturingssysteem. Het aandeel van Windows Phone 7 steeg in de afgelopen 12 maanden van ongeveer 1 procent in 2011 naar 8 procent nu. Hiervoor is Nokia verantwoordelijk, dat haar lot nadrukkelijk heeft verbonden aan het Microsoft-platform, maar ook de andere leveranciers zoals Samsung, HTC, LG of Sony (Ericsson), die toestellen op basis van het Microsoft-platform bieden. Hoewel de strijd nog niet voorbij is, hebben Apple en de leveranciers die voor Android kiezen een flinke slag geslagen in de voorbije periode.

Opvallend is het verschil dat Computer Profile ziet tussen de Nederlandse zakelijke markt en de markt in België en Luxemburg. In België en Luxemburg heeft RIM nog steeds de helft van de smartphone-markt in handen. Voor zowel Apple, Android en Windows Phone 7 ligt het aandeel bij onze zuiderburen, gebaseerd op circa 1600 interviews, nog duidelijk lager dan in Nederland.

  

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Mobility
Mobility