ICT~Office: Kopieerbelasting excessief hoog
26-10-2012

ICT~Office: Kopieerbelasting excessief hoog


De ICT-branche is onaangenaam verrast door het besluit van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie om per 1 januari 2013 een heffing in te voeren op apparaten met dataopslag. Dit gaat consumenten geld kosten en legt de industrie een enorme lastenverzwaring op. Het bedrag van EUR 60 miljoen dat Teeven met de kopieerbelasting wil ophalen staat op geen enkele wijze in relatie tot de schade van maximaal EUR 12 miljoen die aan de platen- en filmindustrie zou moeten worden vergoed. Onderzoek van PwC bevestigt dit en is al eerder openbaar gemaakt.

Tijdens gesprekken over de heffing zijn door STOBI, FIAR CE en ICT~Office herhaaldelijk grote bezwaren kenbaar gemaakt tegen de heffing. Steeds opnieuw is naar voren gebracht dat de heffing te veel kosten voor consumenten en administratieve rompslomp voor de industrie met zich meebrengt. Deze bezwaren zijn zonder nadere reden afgewezen; eerst door Marco Pastors, de SONT-voorzitter die Teeven adviseerde, en vervolgens door de staatssecretaris zelf. De heffing zoals die nu op tafel ligt mist elke vorm van realiteitszin en slaat de plank volledig mis.

STOBI, FIAR en ICT~Office zijn zeer teleurgesteld over de invoering van de kopieerheffingen op alle soorten hardware. Ondanks felle protesten van de ICT- en elektronicasector en duidelijk bewijs tegen de noodzaak van de heffingen, heeft staatssecretaris Teeven toch besloten om de heffingen in te voeren. Tijdens de onderhandelingen gaven STOBI, FIAR en ICT~Office aan dat deze heffingen niet kunnen worden vastgesteld zonder dat duidelijk is welke schade moet worden vergoed.


Terug naar nieuws overzicht

Tags

Financieel