Redactie - 29 november 2012

Steven Loewy van Brocade voorspelt 5 netwerktrends voor 2013


Steven Loewy(foto), algemeen directeur Brocade de Benelux, specialist in fabric-based datacenternetwerkoplossingen, kijkt in zijn glazen bol en schetst de top vijf technologische trends om naar uit te kijken in 2013.

1. Beginnende uitrol Software-Defined Networking (SDN)
De Olympische Spelen hebben aangetoond dat de vraag vanuit consumenten naar toegankelijkheid van informatie almaar toeneemt. Serviceproviders proberen tegemoet te komen aan deze vraag en zijn bezig hun business winstgevend te maken, door bijvoorbeeld de investeringen en operationele kosten te verminderen en de snelheid van diensten te vergroten. Tegelijkertijd kijken ze naar technologische alternatieven om de ontwikkeling van diensten te stroomlijnen en innovatieve applicaties en diensten te bevorderen. Software-Defined Networking (SDN) biedt de middelen om dit te doen. SDN koppelt netwerken met applicaties en stelt bedrijven zo in staat direct programmatische controle over het netwerk en de orkestratielagen te verkrijgen, afgestemd op de applicatiebehoeften van eindgebruikers. Dit in tegenstelling tot het programmeren binnen het netwerk, zoals tegenwoordig gebruikelijk is. IDC voorspelt dat de SDN-markt in 2016 een waarde heeft van twee miljard Amerikaanse dollar per jaar, in vergelijking tot slechts 168 miljoen dollar op dit moment. SDN-architecturen bieden de mogelijkheid de Total Cost of Ownership (TCO) radicaal te verlagen. Nu steeds meer leveranciers SDN ondersteunen of ermee innoveren, leidt dit wereldwijd tot meer SDN-implementaties. Om te beginnen in de Verenigde Staten en Japan. 2013 is het jaar van de doorbraak voor deze technologie.

2. Ondergang van de ‘transaction-based’-gebruiker
Zowel zakelijke als privégebruikers zijn verslaafd aan hun met het internet verbonden apparaten. Maar liefst 440 miljoen mobiele telefoons zijn verscheept in het derde kwartaal van 2012. Meer dan 25 procent hiervan zijn smartphones, wat aangeeft hoezeer gebruikers naar connectiviteit streven. Echter, met de uitrol van steeds beter presterende netwerken – zoals 4G en LTE – en apparaten die naadloze connectiviteit bieden, is te verwachten dat 2013 het jaar wordt van de ondergang van de ‘transaction-based’- gebruiker (betalen per belminuut of MB) en de opkomst van de ‘always-connected’-gebruiker. Operators zullen wedijveren om de loyaliteit van de klant door steeds aantrekkelijkere prijsmodellen te bieden. Hiermee versterken ze de trend van 24x7-connectiviteit. Ook organisaties profiteren van dit fenomeen en gaan zich steeds vaker wenden tot social media en communities voor het hosten van hun klantdiensten en supportprocessen. Hoewel dit de betrokkenheid beïnvloedt, moeten operators en organisaties zorgen dat hun back-end-netwerken tegemoet komen aan de gebruikersverwachtingen. In situaties als deze kan één serviceonderbreking namelijk al fataal zijn voor de klantrelatie.

3. De cloud ligt onder de microscoop
Vorig jaar voorspelde Brocade dat non-IT-organisaties zich zouden bewegen naar ‘Cloud Service Provisioning’ om nieuwe manieren te vinden voor het optimaliseren en ten gelde maken van cloud- en service provider-netwerken. De verwachting is dat deze trend, op een hoger ontwikkelingsniveau, de komende twaalf maanden voortzet. Organisaties gaan allereerst de impact van de cloud nauwkeurig onderzoeken; meer dan ooit met focus op de voordelen, het gebruik en de ROI. Leveren de implementaties wel wat ze beloven? Profiteren gebruikers ervan? Hoe is de ROI van de cloud te meten als het beheer ervan niet bij de organisatie zelf ligt? Met dit in het achterhoofd is de verwachting dat IT-organisaties proberen om controle over hun eigen hardware en IT-budget terug te krijgen. De implementatie van het aantal private cloud-architecturen versnelt in de tweede helft van 2013. IT-organisaties gaan verder nieuwe serviceproviders uitdagen door concurrerende hosted services aan te bieden. Deze strategie helpt hen bij het optimaal benutten van de winstkansen in een markt die 73 miljard Amerikaanse Dollar waard is in 2015. Goed nieuws voor gebruikers. Het werkt echter alleen als het wordt vergezeld van een grondige evaluatiestrategie die ervoor zorgt dat de prestaties, veerkracht en kostenmodellen aansluiten bij de organisatieverwachtingen.

4. Consumenten steeds minder vast aan leverancier
Consumenten houden er niet van om ergens aan vast te zitten. Algemeen gezegd: er is duidelijk een trend naar steeds minder afhankelijk te zijn van vaste producten. Of het nu gaat om flexibiliteit bij het personaliseren van apps op een telefoon of het selecteren van optionele extra’s op onze auto’s; keuzevrijheid is het hoogste goed. Binnen een netwerkomgeving is deze keuzevrijheid nog noodzakelijker. Allianties komen en gaan en geïntegreerde oplossingen zijn steeds meer mainstream. Dit zorgt ervoor dat open architecturen en multivendor-oplossingen overheersend gaan worden in 2013. Vertrouwen is essentieel bij het bouwen van een netwerk dat missiekritieke applicaties ondersteunt. Organisaties wenden zich daarom tot vertrouwde leveranciers voor het implementeren van flexibele en schaalbare oplossingen. Dit betekent dat leveranciers die zich niet kunnen handhaven in multivendor-omgevingen het moeilijk gaan krijgen op een steeds concurrerender markt. Alleen slimme partijen die bereid zijn samen te werken gaan het redden.

5. Technologie begint menselijk tekortkomen te overwinnen
Er was een tijd dat desktopiconen niet bestonden. Gebruikers voerden handmatig de applicatienaam in een tekstveld in om toegang te krijgen tot applicaties. Een tijdrovende, foutgevoelige en frustrerende klus. Het desktopicoon was een revolutie voor de gebruikerservaring. Innovaties als deze overwonnen menselijk tekortkomen en vereenvoudigden de gebruikerservaring. Ik voorspel meer van dit soort innovaties in de komende twaalf maanden. Denk aan stembesturingsapparatuur en het feit dat moderne smartphones communicatie, content en rekenkracht bieden in één enkel apparaat. Er is ooit gezegd dat dit soort menselijke multitasking nooit zou plaatsvinden, maar de technologie is inmiddels zo ver geëvolueerd dat het een tweede natuur is voor zelfs de meest ‘basic’ gebruiker. De verwachting is dat er meer van dit soort baanbrekende innovaties komen dit jaar. Wat voor innovaties dit exact zullen zijn, dat is koffiedikkijken.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!