Redactie - 30 november 2012

Aandeelhouder HP sleept Deloitte en KPMG voor de rechtbank rond Autonomy debacle


HP-aandeelhouder Philip Ricciardi sleept Deloitte en KPMG voor de rechtbank in het Californische San Jose rond het Autonomy accounting schandaal. In de aanklacht worden ook leden van het HP directieteam genoemd.

Eerder hebben Deloitte en KPMG aangegeven geen fouten te hebben gemaakt rond de aankoop en controle van de boekhouding van Autonomy. KPMG zegt dat het alleen betrokken was met 'non-audit' gerelateerde diensten en dat het alles integer heeft uitgevoerd.

HP's ceo Meg whitman gaf eerder aan dat Deloitte en KPMG niet helemaal goed hun werk hebben gedaan bij het controleren van de boekhouding van Autonomy toen het door HP werd overgenomen. KPMG moest hierbij een audit doen over het werk van Deloitte. Whitman wil ook dat voormalig Autonomy ceo Mike Lynch onder ede een verkalring aflegt over de boekhouding. Lynch zelf vecht de aantijgingen uit via de media.

Het schandaal rond de creatieve boekhouding van Autonomy, waarop HP 8,8 miljard dollar moest afschrijven, is een zware klap voor HP. Moody’s Investors Service heeft de kredietstatus van HP verlaagt van A3 naar Baa1, omdat HP uitdagingen heeft op het gebied van 'uitvoering en concurrentie'.

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!