Redactie - 04 december 2012

Nieuwe HP 3PAR storage is alternatief voor HP EVA


HP heeft tijdens zijn jaarlijkse HP Discover 2012 evenement in Frankfurt een nieuwe reeks van midrange 3PAR storage systemen geïntroduceerd. Deze zijn geschikt voor middelgrote en grootzakelijke ondernemingen. Het gaat om de nieuwe HP 3PAR StoreServ Storage, HP StoreAll Storage en HP StoreOnce Backup oplossingen. De nieuwe HP 3PAR oplossingen beschikken over één storage architectuur. Bij de verkoop van de 3PAR oplossingen is een grote rol voor channel partners weggelegd die de HP EVA systemen (Enterprise Virtual Array), die sinds 2001 op de markt zijn, kunnen vervangen.

De HP 3PAR StoreServ 7000 series zijn schaalbare storage oplossingen die geschikt zijn voor midrange en enterprise klanten. 3PAR werd door HP voor 2,35 miljard dollar overgenomen en sindsdien ziet HP zijn omzet met deze hoogwaardige dataopslagsystemen stijgen. Met de nieuwe 3PAR oplossingen zegt HP een breed scala aan storage te bieden, die op den duur oude HP storage kan vervangen zoals de MSA, EVA, LeftHand en de high-end XP systemen die met HDS zijn ontwikkeld. HP lijkt hiermee zijn storage strategie verder uit te bouwen op basis van 3PAR technologie. Tevens hoopt HP hiermee de dalende verkoop van storage om te zetten in groei.

EMC

Volgens Dave Donatelli (foto), executive vice president en general manager van HP’s Enterprise Group, nemen de nieuwe HP 3PAR storage oplossingen het direct op tegen zijn voormalige werkgever en rivaal EMC, zoals de VNX 5000 series en VNXe. HP heeft de laatste kwartalen marktaandeel aan EMC verloren en poogt dit nu terug te pakken. Maar technisch gezien concurreert 3PAR ook tegen NetApp FAS3200, Hitachi Data Systems Unified Storage, IBM StorWize V7000 en Dell Compellent.

Volgens Donatelli kunnen channel partners nu tegen concurrerende prijzen schaalbare storage aanbieden, bijvoorbeeld naast een ProLiant x86 server. “We verkopen in de EMEA voor 70 procent indirect en benadrukken dat we samen met channel parters willen verkopen.”  Voorheen komt het vaak voor dat klanten een HP server kopen, maar storage kopen ze soms van een ander merk zoals EMC, HDS of NetApp. Met het 3PAR aanbod moeten HP-resellers nu vaker gecombineerd ProLiant en 3PAR gaan verkopen, zo is de wens van Donatelli.

StorageServ 7000 en 7200
HP introduceert de nieuwe HP 3PAR StoreServ bestandsopslagdiensten en hardware, waaronder primaire de-duplicatie, policy gebaseerde tiering op block en bestandniveau. Verder biedt het een hogere performance in gemixte block en bestandgebaseerde workloads, encryptie en geclusterde diensten binnen een opslagomgeving of op afstand. Daarbij wordt software geleverd die zorgt voor een hoge beschikbaarheid van applicaties met een quality of service (QoS) garantie, aldus HP. De HP 3PAR StoreServ kan ook worden opgeleverd in een volledige SSD configuratie.

De HP 3PAR StoreServ 7200 is een entry-level midrange storage array. Deze 2U array bestaat uit twee storage nodes en 24-GB cache. Er passen maximaal 144 harde schijven en 120 SSDs in de HP 3PAR StoreServ 7200. De HP 3PAR StoreServ 7400 kan geconfigureerd worden met twee tot vier controller nodes en 32 GB of 64 GB aan cache geheugen. Er passen maximaal 480 harde schijven en 240 SSD’s in de HP 3PAR StoreServ 7400. HP ondersteunt onder andere Microsoft Windows Storage Server 2012 voor de StoreServ 7000 series.

EVA
HP benadrukt dat de HP EVA tot en met 2013 wordt ondersteund, met nieuwe software. Maar de 100.000 wereldwijde EVA klanten krijgen wel voorlichting van HP en zijn channel partners om zich voor te bereiden om hun data te migreren van EVA naar 3PAR. Dat kan onder andere met de Online Import software die zorgt voor een risicovrije migratie.

HP StoreAll Search Appliance
Naast de nieuwe 3PAR producten kondigde HP StoreAll aan voor het verwerken van ongestructureerde data. Dit is een appliance met IBRIX software die grote hoeveelheden data snel op opzoekt. HP StoreAll maakt gebruik van StoreAll Express Query, dat zorgt voor een hoge search performance in grote dataomgevingen. Het HP StoreAll systeem is geïntegreerd met de HP Autonomy IDOL (Intelligent Data Operating Layer ) zoektechnologie .

HP StorOnce
Tot slot heeft HP de StoreOnce 2000 en 4000 backup de-duplicatie appliances aangekondigd die gebruikt kunnen worden met HP StoreOnce Catalyst software. Hiermee kunnen gebruikers data sneller verplaatsen en de kosten van databescherming verlagen, dankzij een hoge de-duplicatie performance voor datacenters en locaties op afstand, aldus HP.

Naast 3PAR biedt HP de StoreVirtual Storage (voorheen bekend als LeftHand) iSCSI SAN. Verder biedt HP enterprise storage arrays van Hitachi Data Systems (HDS) die onder de merknaam HP XP P9500 aan grote klanten met mainframes wordt aangeboden.

Prijzen
HP StoreServ 7200 heeft een startprijs van 20.000 dollar. De HP StoreServ 7400 begint bij 32.000 dollar. Het HP StoreOnce 6200 Backup system is verkrijgbaar vanaf 250.000 dollar. HP StoreOnce 2000 Backup systems hebben een startprijs van 10.000 dollar. HP StoreOnce 4000 Backup systems kosten vanaf 30.000 dollar. HP StoreOnce Catalyst Software licenties zijn verkrijgbaar vanaf 500 dollar.

Door: Witold Kepinski

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!