Redactie - 10 december 2012

Interview Guido Neijmeijer: Schneider Electric zet in op energiebeheer van datacenters


IT-leverancier Schneider Electric (voorheen APC), leverancier van oplossingen voor de technische infrastructuur van datacenters, zegt dat IT-dienstverleners veel kansen laten liggen om het energieverbruik van datacenters en serverruimtes te verminderen. Schneider Electric ondersteunt hun hierbij met technologie voor energiebeheer. “Het efficiënter inrichten van het energieverbruik van datacenters heeft niet alleen een duurzaamheidskarakter door het beperken van de CO2-uitstoot. Het verlaagt vooral de energierekening fors,”zegt Guido Neijmeijer, Country Sales Manager IT Business bij Schneider Electric.

Het Amerikaanse APC is sinds 2006 onderdeel van het Franse Scheider Electric, een wereldwijd leverancier van producten en diensten voor efficiënt energiemanagement. De focus van de IT Business van Schneider Electric ligt op het leveren van schaalbare en energie-efficiënte oplossingen voor datacenters en serverruimtes, aldus Guido Neijmeijer. “Schneider Electric is vandaag de dag een total solution provider op het gebied van energiemanagement. We focussen ons op vier verschillende segmenten: serverruimtes, en grote, middelgrote en kleine datacenters. Samen met IT-dienstverleners vullen we complete computerruimtes , denk aan koeling, noodstroom, security, PDU’s en racks. Wij zorgen voor een efficiënt gebruik van de UPS-capaciteit (uninterruptible power supply). Dankzij ons Data Center Infrastructure Management (DCIM-)portfolio krijgen organisaties ook een beter grip op het beheer van datacenters. Met StruxureWare for Data Centers  kunnen organisaties namelijk exact zien wat hun apparatuur aan energie verbruikt. Deze markt groeit ontzettend hard en hier liggen dan ook veel kansen voor channel partners. We hebben een breed partnerkanaal: van IT-resellers die zich bezighouden met serverproducten tot en met gespecialiseerde system integrators die zich richten op de datacentermarkt, zoals ICTroom, Detron, X-ICT en KPN Corporate market.”

Big Data
Organisaties hebben momenteel veel behoefte aan vernieuwing en uitbreiding van serverruimtes en datacenters, aldus Neijmeijer. “Op de korte termijn komen er steeds meer nieuwe serverruimtes en datacenters bij. Het is een vervangingsmarkt, omdat veel datacenters ouder zijn dan tien jaar. Het is daarnaast een groeimarkt: door de toename van dataopslag, apps, Big Data en cloud computing is er behoefte aan een veilige omgeving om je data ergens neer te zetten. Een nieuwe groeimarkt is de markt van regionale datacenters, die diensten leveren voor bedrijven in de buurt. Deze klanten willen hun data niet kwijt in een groot rekencentrum in Amsterdam, maar hebben liever een datacenter in de buurt.”

“Ons portfolio is dusdanig breed, dat we voor elke channel partner wel een oplossing bieden. Het begint kleinschalig met het inrichten van een patchkast  om de beschikbaarheid van systemen te garanderen. Voor grote datacenters kunnen we een compleet aanbod van energie-efficiënte systemen bieden. Deze oplossingen bestaan uit hardware, software en diensten.”

Modulair
Er zijn verschillende partijen die zich momenteel op de groeimarkten richten: IT-leveranciers en resellers, maar ook steeds vaker installateurs. Het voordeel van samenwerken met Schneider Electric is dat zij channel partners een portfolio op maat kunnen bieden. Dat wordt mogelijk gemaakt met ontwerptools, waarmee partners snel en eenvoudig een datacenter of een serverruimte kunnen ontwerpen. Het resultaat is een oplossing die gestandaardiseerd, modulair en efficiënt is. “Wij helpen hiermee onze partners om grip in de serverruimte-business te krijgen. De markt voor serverruimtes is groter dan vaak wordt gedacht. We beschikken over concrete marktinformatie, denk aan de gemiddelde orderwaarde en trends  in dit marktsegment. Per jaar zijn er 1.600 tot 1.700 business-kansen in deze markt. Het is een belangrijk segment dat we samen met distributeurs en resellers willen aanpakken.”

“Partners kunnen de eindgebruiker als het ware helpen bij het ontzorgen van de serverruimte. De eindgebruiker laat de serverruimte dan volledig over aan zijn IT-dienstverlener. Dit is niet geheel onlogisch, want het is immers geen core business voor de eindgebruiker. De serverruimte moet voor een eindgebruiker gewoon werken en goed beveiligd zijn.”

EMS
De overheid stelt tegenwoordig ook vaker regels op voor het energieverbruik van datacenters. Neijmeijer: “In Amsterdam moet je al aan efficiencynormen voldoen om een vergunning voor je rekencentrum te krijgen. Schneider Electric biedt hiervoor energiemanagementservices (EMS) aan. Channel partners kunnen deze assesment-diensten onder hun eigen naam aanbieden en Schneider Electric voert de assessments uit. Vervolgens kunnen de partners in samenwerking met Schneider Electric de knelpunten wegnemen door bijvoorbeeld de koeling anders in te richten of de UPS efficiënter te laten functioneren. We kunnen ook aanbevelingen doen om de PUE-waarde omlaag te brengen en aangeven welke andere maatregelen nodig zijn voor het verlagen van de energierekening. Datacenters zouden moeten streven naar een lagere PUE. Tal van rekencenters zitten nog op 1,8 of 1,9 PUE, en hier kan het partnerkanaal de nodige taken verrichten. Zij kunnen berekenen hoeveel kilowatt of megawatt aan capaciteit echt nodig is voor hun datacenter. Partners kunnen dan weer gebruik van ons maken om het energieverbruik goed te kunnen meten en krijgen hulp bij het aangeven waar datacenters flink op kunnen besparen.”


Energiebeheer staat vaker op agenda IT-beslissers
Schneider Electric merkt dat energie-efficiency hoger op de agenda van IT-beslissers staat, maar dat zij niet altijd weten hoe ze dat moeten realiseren. We organiseren  daarom regelmatig ronde tafel-sessies, aldus Neijmeijer. “Wij zitten regelmatig met bijvoorbeeld CIO’s aan tafel, waar we het hebben over manieren om tot energie-efficiency te komen. Zo zijn CIO’s bijvoorbeeld erg geinteresseerd in het uitvoeren van assessments in datacenters, maar ook in gebouwen of fabrieken. Uit de resultaten van de assesment komt snel rollen hoe CIO’s kunnen besparen op energieverbruik, op een manier zodat ze weten dat de investeringen snel worden terugverdiend. Wij zien dat de CIO niet alleen verantwoordelijk is voor IT, maar ook voor faciliteiten zoals energiebeheer, telefonie, etc. Wij adviseren daarom ook vaak om een energiespecialist aan te stellen die zorgt voor energie-efficiënt beheer in de breedste zin van het woord.”

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!