Redactie - 11 december 2012

Tech Data moet hogere ontslagvergoeding betalen aan ontslagen Quote werknemer


Distributeur Tech Data moet van de kantonrechter in Almelo een hogere ontslagvergoeding betalen aan een ontslagen warehouse werknemer van Quote. Het gaat om 17.698,88 euro bruto. Dit staat te lezen op rechtspraak.nl, zaaknummer: 416937 EJ VERZ 12-6069. In totaal zijn bij Quote 17 functies komen te vervallen.

Tech Data wenst in verband met afnemende bedrijfsresultaten bij Quote een reorganisatie door te voeren waarbij de afdelingen Sales & Marketing van Quote en van Tech Data per 1 oktober 2012 centraal vanuit Utrecht zullen worden aangestuurd. Ook de Finance- en receptieactiviteiten zullen worden gecentraliseerd in Utrecht en de ICT-activiteiten in Duitsland. 

Oldenzaal
De logistieke activiteiten zijn per 15 oktober 2012 gecentraliseerd in Aalst, België. Als gevolg daarvan komen in totaal 17 functies bij Quote in Oldenzaal te vervallen, waaronder de functie van werknemer, zo staat in de stukken te lezen. Maar de rechter vond dat in het derde en vierde kwartaal, Q3 en Q4, een forse verbetering van Quote omzet was, zoals door werknemer ook was betoogd.

Sociaal Plan
De rechtbank meldt verder: "Dat Tech Data haar eigen Sociaal Plan niet correct heeft uitgevoerd is (deels) wel komen vast te staan. Zo heeft Tech Data het ontslag op een bijeenkomst op dinsdag 14 augustus 2012 aangezegd in plaats van aan de medewerkers individueel. Uit de ontbindingsverzoeken, waarbij ontbinding wordt verzocht op de kortst mogelijke termijn, blijkt niet van het naleven van de opzegtermijn zoals in het Sociaal Plan is toegezegd. Dat er op enige wijze serieus onderzoek is gedaan naar herplaatsingsmogelijkheden elders binnen het bedrijf van Tech Data is niet gebleken. Gelet op het korte tijdsverloop tussen de adviesaanvraag, het door de OR gegeven advies, de ontslagaanzegging en de bevestiging daarvan bij brief van 14 augustus 2012 is het ook niet realistisch dat een serieus onderzoek naar herplaatsingsmogelijkheden heeft plaatsgevonden. De kantonrechter zal tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst overgaan. De oorzaak van de verstoorde relatie ligt, gelet op hetgeen hiervoor is overwogen, in overwegende mate in de risicosfeer van Tech Data. De kantonrechter zal dan ook tot toekenning van een vergoeding overgaan."

Door: Witold Kepinski 


Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!