Michel Schipperijn, Nimbus Data: ‘2013 is het jaar van de waarheid voor full flash-opslag’
22-12-2012

Michel Schipperijn, Nimbus Data: ‘2013 is het jaar van de waarheid voor full flash-opslag’


Een van de technologieën met grote potentie is flash-opslag. Naarmate de hoeveelheid opgeslagen bedrijfskritische data groeit, de performance-eisen toenemen en de roep om kostenefficiëntie steeds groter wordt zou deze technologie en belangrijke rol kunnen gaan spelen. Zover is het echter nog niet, want veel bedrijven staan aarzelend tegenover investeringen die traditionele patronen doorbreekt. Michel Schipperijn probeert daar in Europa voor Nimbus Data verandering in te brengen.

Michel Schipperijn, VP Central Europe bij Nimbus Data, is geen onbekende in de storage-markt. Zo is hij negen jaar actief geweest bij NetApp, waar hij betrokken is geweest bij het opzetten van de Nederlandse organisatie. "Na die negen jaar werd het tijd voor een volgende stap. Op Europees niveau een start-up neerzetten die hier nog niet zo bekend is vond ik een leuke activiteit. De propositie is enigszins vergelijkbaar met de manier waarop NetApp rond 2000 met nieuwe technologie kwam. Nimbus Data wilde in Europa aan de slag, dus de timing was goed. Begin dit jaar ben ik hier begonnen."

In die tijd heeft Schipperijn heel wat uitleg moeten geven over full flash. " Iedereen vindt de technologie interessant, maar de markt vraagt er op dit moment nog niet echt om. Men is zich vooral aan het oriënteren, met name op de performance en de latency van full flash in virtuele omgevingen. Maar het wordt daarbij vaak vergeleken met de gevestigde producten, en dat is niet terecht. Per eenheid data is flash weliswaar duurder, maar je hebt er veel minder van nodig, en het heeft grote business-voordelen."

Bedrijfskritische data

De early adopters van flash storage zijn momenteel vooral dienstverleners en cloud-providers die behoefte hebben aan een zeer snelle storage-oplossing. "Zij zien direct de voordelen, en zijn bereid daarin te investeren. Veel enterprise-bedrijven lossen hun storage problemen tijdelijk op met de bestaande technologie, daar kunnen zij dan nog even mee vooruit. Maar ook zij zien het een tijdelijke oplossing  is, en dat zijn de organisaties die zich nu oriënteren op opslag zonder disk voor de bedrijfskritische data. "

Het probleem waar disk-oplossingen mee kampen is de schaalbaarheid, en de extra capaciteit die nodig is ten opzichte van de hoeveelheid data. "Voor high performance-data heb je snelle media nodig, en SSD is een zeer snel. Bovendien hoef je het niet in grote aantallen neer te zetten, je kunt het ook alleen voor je voor tier 1-data gebruiken. Het grote voordeel daarbij is dat je een database van bijvoorbeeld 500 GB kunt opslaan op flash met een capaciteit van niet meer dan 500 GB, in plaats van 40 TB om hem snel te laten lopen met disks. Dàt is waar bij flash de besparing zit. In combinatie met de besparingen op stroom, want flash gebruikt geen stroom omdat er geen bewegende delen in zitten. Het heeft een hogere densiteit, dus je kan meer TB in een rack stoppen en het heeft nauwelijks koeling nodig. Het is dus eenvoudig om de business case te bouwen."

Gebruikerservaring

Schipperijn heeft in het eerste jaar een aantal projecten gedaan die de waarde van flash illustreren. "Zo hebben we bij een ziekenhuis in Nederland flash geleverd bij een omvangrijke VDI implementatie. Wanneer ze dit met disk hadden gedaan dan zouden ze 50 TB moeten kopen, terwijl ze nu met twee keer 2,5 TB SSD dezelfde performance halen. Je hebt dus aanzienlijk minder nodig, en bent zo veel goedkoper uit, ondanks dat flash vooralsnog duurder is dan disk."

Een andere overweging van gebruikers is de performance, en dan met name de user experience. "Dat speelt veel In cloud-omgevingen, de data moet niet alleen beschikbaar zijn, maar ook in en goede gebruikerservaring snel toegankelijk zijn. Dat was bijvoorbeeld een belangrijke overweging voor IT-aanbieder Korton om flash te gebruiken bij de diensten die ze aanbieden aan taxicentrales. Die hebben te maken met piekbelastingen die de cloud-omgeving moet kunnen opvangen. Registeren van ritten in het systeem moet snel gebeuren, wanneer je als taxibedrijf vertraging hebt in de storage zorgt dat voor problemen."

Volgens hem is dit de richting waar de storage-markt naartoe gaat. "Dat verwachten analisten ook. Voor high performance storage omgevingen wordt het allemaal flash. De bulkdata komen op goedkopere media. Een teken aan de wand is ook de grote hoeveelheid spelers, en de investeringen die in deze technologie worden gedaan. Het is een interessante markt voor de komende jaren. 2013 is het jaar van de waarheid voor flash. Daarvoor is een omslag nodig in het denken over opslag, de impact die SSD kan hebben op strategische vragen is op een hoger niveau nog niet zo bekend, een zwarte doos voor opslag is nu eenmaal niet erg sexy. Het zijn momenteel de architecten die ervoor zorgen dat deze oplossing in de infrastructuur wordt ingepast, zij zorgen voor de aansluiting op de business."

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Storage