Redactie - 05 januari 2013

IBM wint hoger beroep tegen Nalco rond budgetoverschrijding SAP implementatie


Het Gerechtshof in Den Haag oordeelt dat IBM niet toerekenbaar tekort is geschoten rond een SAP implementatie van opdrachtgever Nalco. Dit ondanks een budgetoverschrijding van ongeveer 16 miljoen dollar en de late oplevering in januari 2005 in plaats van april 2004. Dit blijkt uit onderzoek van Dutchitchannel.nl op basis van een rechterlijke uitspraak van 23 oktober 2012.

Nalco is een leverancier van waterbehandeling en procesverbetering diensten en onderdeel van Ecolab met een kantoor in Oegstgeest. Nalco werd vertegenwoordigd door Dick van Engelen werkzaam bij Ventoux Advocaten te Utrecht. IBM werd verdedigd door Lokke Moerel en Bart van Reeken, werkzaam bij De Brauw Blackstone Westbroek advocaten uit Amsterdam.

Change Authorisation
IBM en Nalco hadden een geschil over het tekortschieten in het nakomen van een overeenkomst rond configuratie en implementatie van SAP software. De twee partijen werkten als sinds eind 2002 samen toen ze een overeenkomst sloten voor de configuratie en implementatie van SAP software door IBM voor Nalco Europa. Het project kreeg de naam 'Aquarius'. De geschatte kosten waren bijna 11 miljoen dollar. In de Statements of Work (SOW) was geen exacte deadline vastgesteld. IBM moest Nalco tijdig schriftelijk informatie geven over mogelijke vertragingen. Dat deed het ook en op 9 juli 2004 werden nieuwe afspraken gemaakt en vastgelegd in een Change Authorisation, waarbij de erp software van SAP ook in Noord-Amerika werd uitgerold. Verder werden er nieuwe inschattingen voor uren en budgetten in de Change Authorisation opgenomen.

SAP
Nalco meende dat IBM toerekenbaar tekort schoot doordat het SAP erp project niet in april 2004 maar in januari 2005 is opgeleverd. Het budget van 10 miljoen dollar is overschreden met zo'n 16 miljoen dollar. Daarnaast beweerde Nalco dat IBM niet op tijd heeft gemeld dat de deadline niet gehaald zou worden. Verder zou de software niet naar behoren werken.

Hoger beroep
De rechtbank wees op 29 juli 2009 de eisen van Nalco af. In hoger beroep werden op 23 oktober 2012 de eisen van Nalco opnieuw afgewezen. De rechter oordeelt dat IBM en Nalco nieuwe afspraken en aanpassingen rond het budget hebben gemaakt in de Change Authorisation. Daarnaast heeft IBM op tijd doorgegeven dat de implementatie niet in april 2004 zou worden afgerond.

Kosten advocaat
Het Gerechtshof in Den Haag veroordeelde Nalco in de kosten van de procedure in hoger beroep, aan de zijde van IBM bepaald op 6190 euro aan verschotten en op 12.844 euro aan salaris voor de advocaat.
 
Door: Witold Kepinski

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!