Intel en Facebook ontwikkelen nieuwe datacenter technologieën
17-01-2013
Deel dit artikel:

Intel en Facebook ontwikkelen nieuwe datacenter technologieën


Intel en Facebook werken samen aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie rack-technologieën voor het datacenter. Als onderdeel van deze samenwerking hebben de beide bedrijven ook een mechanisch rackprototype onthuld van Quanta Computer, dat gebruik maakt van Intels nieuwe photonic rack-architectuur. Deze architectuur is gebaseerd op Intels 100Gbps Silicon Photonics Technology.

Met het rackprototype worden de potentiële voordelen op het gebied van kosten, ontwerp en betrouwbaarheid van een zogenaamd ‘disaggregated’ racksysteem gedemonstreerd. In zo’n racksysteem zijn de verschillende servercomponenten – reken-, opslag- en netwerksystemen – van elkaar losgekoppeld, voor meer flexibiliteit en efficiency, zo zegt Intel.

Serverparken
In de photonic rack-architectuur wordt voor de verbindingen gebruikgemaakt van siliciumcomponenten in plaats van optische materialen. Die bieden hogere snelheden. Organisaties met grootschalige serverparken of datacenters, kunnen hiermee prestatie-bottlenecks elimineren en hebben de zekerheid dat ze hun systemen nog zeer lang kunnen upgraden, aldus Intel. Tegelijkertijd kunen ze besparen op de operationele kosten voor wat betreft serverruimte en energie.

Open Compute Project (OCP)
Het getoonde prototype demonstreert Intels photonic rack-architectuur voor onderlinge verbindingen en laat zien hoe verschillende componenten over een rack verdeeld kunnen worden. Intel zal ook bijdragen aan het ontwikkelen van een photonic connector voor het Open Compute Project (OCP) en zal met Facebook, Corning en anderen samenwerken om het ontwerp te standaardiseren. Het prototype beschikt verder over gedistribueerde I/O op basis van Intel switching-chips en zal ondersteuning bieden voor de Intel Xeon processor en de nieuwe generatie 22nm system-on-chip (SoC) Intel Atom processor (codenaam ‘Avoton’) die dit jaar beschikbaar zal komen.
 

Facebook-datacenters
Intel en Facebook zijn al lange tijd technologiepartners op het gebied van hardware- en softwareoptimalisatie, om de efficiency en de schaalgrootte van Facebook-datacenters (foto: Intel medewerkers in Facebook Oregon Data Center.) te verbeteren. Intel is tevens een van de founding board members van het OCP, dat mede is opgericht door Facebook. Intel werkt op diverse vlakken samen met het OCP, onder andere het ontwerpen van OCP systeemborden voor Intel Xeon en Intel Atom processors, opslagsystemen op basis van de Intel Atom processor en oplossingen voor hardwarebeheer.

Door: Witold Kepinski


Terug naar nieuws overzicht
Datacenters