Apple breidt onderzoek werkomstandigheden uit
25-01-2013
Deel dit artikel:

Apple breidt onderzoek werkomstandigheden uit


Apple heeft het aantal interne onderzoeken bij toeleveranciers naar misstanden vorig jaar flink opgevoerd. Daarbij kwam aan het licht dat bij een toeleverancier minderjarigen werkten en bij 158 faciliteiten waren procedures niet in orde of werd onvoldoende onderzoek gedaan naar hun eigen toeleveranciers. Dat bleek uit het jaarlijkse Supplier Responsibility Report van Apple dat vrijdag naar buiten kwam.

Bij de betreffende toeleverancier waren 74 kinderen jonger dan 16 jaar werkzaam. Die waren door middel van vervalste papieren aan het werk gezet door een Chinese tussenpersoon. In totaal voerde Apple vorig jaar 393 interne onderzoeken uit bij zijn toeleveranciers met in totaal 1,5 miljoen werknemers in 14 landen. In 2011 waren dat nog 229 onderzoeken. Daarbij wordt naast arbeidsomstandigheden ook gekeken naar het milieu. Apple doet dit onderzoek sinds 2007.

Er kwam in 2010 wereldwijd kritiek op Apple nadat bekend werd dat de arbeidsomstandigheden bij de grote toeleverancier Foxconn in China, die iPhones en iPads assembleert, ver onder de maat waren. Zo was de werkdruk te hoog en waren de lonen te laag. Dat leidde zelfs tot zelfmoorden van werknemers. Inmiddels zijn de arbeidsomstandigheden bij Foxconn verbeterd en de lonen verhoogd.

(c) ANP

  

Terug naar nieuws overzicht