EU geeft geld aan MobiCloud-project voor Europese app store
31-01-2013
Deel dit artikel:

EU geeft geld aan MobiCloud-project voor Europese app store


Het MobiCloud consortium heeft met succes de onderhandelingen met het directoraat-generaal voor communicatienetwerken, Content en Technologie (DG CONNECT) van de Europese Commissie afgerond. Het MobiCloud project wordt mede gefinancierd via het ICT beleidsondersteuningsprogramma (Policy Support Programme of PSP) voor concurrentievermogen en innovatie (Competitiveness and Innovation framework Programme of CIP), met een totaalbudget van 4,45 miljoen euro.

EsperantoXL
Het MobiCloud consortium wordt geleid door Appear (Zweden) en bestaat daarnaast uit Nettropolis (Duitsland), EsperantoXL (Nederland), Costain (UK) en COMIT Projects (UK). Het doel van het project is om de levering van nieuwe mobiele diensten in de cloud te stimuleren en de opkomst van een Europees ecosysteem van ontwikkelaars van mobiele cloud applicaties te ondersteunen.

Het verminderen van de kosten en complexiteit van mobiele applicatieontwikkeling door middel van cloud-technologieën is een strategische doelstelling van de Europese Commissie. Met MobiCloud wordt het voor kleinere bedrijven, en niet alleen voor mondiale ERP-leveranciers, haalbaar om snel mobiele apps voor hun bestaande zakelijke applicaties te ontwikkelen en op de markt te brengen. De Commissie wil een snellere invoering van cloud computing bevorderen in alle sectoren van de economie zodat ICT-kosten gereduceerd kunnen worden. Gecombineerd met nieuwe digitale mogelijkheden leidt dit tevens tot een stimulans voor productiviteit, economische groei en werkgelegenheid aldus MobiCloud.

Personeelsmanagement
Het Mobicloud project voert vier voorbeeldprojecten uit die betrekking hebben op diverse markten (stadsvervoer, spoorwegen, interim personeelsmanagement en de bouw) waarbij eindgebruikers met smartphones of tablets toegang hebben tot een breed scala aan diensten die zijn opgeslagen in de cloud. MobiCloud biedt een samengesteld scherm (mobiele "mashup") die gegevens uit verschillende IT-systemen combineert. Afhankelijk van de context (locatie, rol, vaardigheden, beschikbare collega's, enz.) geeft de app verschillende diensten weer die real-time reageren op veranderingen (nieuwe werkorders, foutmeldingen, meldingen).

Gartner
Analistenbureau Gartner geeft in haar haar recente "Hype for Application Development" een inzicht in de uitdagingen van applicatieontwikkeling voor bedrijven. Daarin wordt Appear (MobiCloud projectcoördinator) als geselecteerde leverancier opgevoerd: "Veel factoren, zoals ontwikkelingen in de cloud, mobiele informatie en sociale technologieën veranderen de manier waarop toepassingen kunnen worden ontwikkeld en de wijze waarop zij meerwaarde brengen voor de onderneming. Om concurrerend te blijven moeten applicatieontwikkelaars zich voortdurend nieuwe technologieën en disciplines eigen maken."

Bedrijven die deel uit willen maken van het MobiCloud ecosysteem worden uitgenodigd om zich aan te melden voor het "early adopter" programma waarin toegang wordt verleent tot een MobiCloud testomgeving ten behoeve van eigen proefprojecten.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud