Manhattan Associates voorspelt vijf retailtrends
05-02-2013
Deel dit artikel:

Manhattan Associates voorspelt vijf retailtrends


Mobiele apparaten, groeiende online concurrentie en innovaties in de fysieke winkel gaan dit jaar een sterke verschuiving in het aankoopgedrag van consumenten teweeg brengen. Dit voorspelt Manhattan Associates, leverancier van supply chain optimalisatieoplossingen.

De aanhoudende druk op marges en dalende koopkracht van consumenten, dwingt retailers om hun strategie te herzien. “Klanten zijn steeds beter geïnformeerd en worden veeleisender. Om de strijd om de klant te winnen, zullen retailers zich inventief moeten tonen en in de juiste technologieën moeten investeren”, zegt Pieter Van den Broecke (foto), Managing Director Centraal Europa bij Manhattan Associates. “Retailers moeten ervoor zorgen dat zij zoveel mogelijk informatie over hun klanten verzamelen, het productaanbod zoveel mogelijk personaliseren en de klant de mogelijkheid bieden om producten altijd en overal te bestellen en te ontvangen.” Manhattan Associates zet de vijf belangrijkste trends op een rij.

1. Snelheid, beschikbaarheid en optimale service worden cruciaal voor de online retailer
Uit onderzoek blijkt dat de omzet van online winkelen in Nederland in de afgelopen elf jaar is verzesvoudigd tot 9,8 miljard euro. Inmiddels behoort Nederland tot de top 3 landen met het hoogste aantal online shoppers, namelijk 10,5 miljoen. Wat opvalt is dat steeds meer fysieke winkels in een multichannelaanpak investeren en hiermee de concurrentie met pure online retailers aangaan. Om de strijd van traditionele retailers te winnen, moeten online retailers in 2013 wel in hun supply chain en achterliggende technologieplatformen investeren. Alleen met excellente service, een onderscheidende klantbeleving en een optimale orderverwerking kunnen zij als winnaar uit de strijd komen.

2. Mobiele aankoop groeit sterk
Naar verwachting zal ongeveer 85% van alle consumenten in 2016 een smartphone bezitten en 50% een tablet[4]. Hierdoor hebben consumenten continu toegang tot het digitale kanaal, zelfs wanneer zij zich in de fysieke winkelomgeving bevinden. Dit zal een positieve invloed hebben op het mobiele winkelen en dwingt retailers om hun websites en online shops voor toegang via smartphone en tablet te optimaliseren. Interactie met de klant is hierbij van groot belang. Dit kan bijvoorbeeld door digitale cadeaubonnen met location aware services te combineren: consumenten ontvangen een aanbieding op hun mobiele apparaat wanneer zij zich in de buurt van een bepaalde winkel bevinden.

3. Investeringen in in-store technologie versnellen
Het fenomeen showrooming – waarbij klanten producten in de fysieke winkel bekijken om deze vervolgens online te kopen – is sterk in opkomst. Om ervoor te zorgen dat klanten worden verleid om in de winkel te kopen (ook wanneer producten niet voorradig zijn), gaan traditionele retailers inzetten op technologische innovatie op de winkelvloer. Tablets, apps en interactieve schermtechnologieën worden ingezet om de aankoopervaring te verbeteren en historische klantdata worden benut om klanten naar de juiste producten te wijzen. Aan de achterkant zorgen order- en warehousemanagementsystemen en supply chain intelligence tools voor inzicht in de voorraden en een snelle orderverwerking.

4. Groothandels en consumenten beïnvloeden het online aankoopgedrag
Online retailers ondervinden steeds meer concurrentie van groothandels. Zij slaan een schakel over en gaan zelf online verkopen. Goede voorbeelden hiervan vormen de (test)marktplaatsen van Procter & Gamble en Nestlé. Daarnaast hebben ook consumenten steeds meer invloed op het online aankoopgedrag. Enerzijds omdat zij zelf als 'verkoper' actief worden via online marktplaatsen, maar vooral door het delen van aankoopervaringen en merkbeleving via social media.

5. Aantal afhaalpunten groeit snel
In de afgelopen jaren hebben verschillende grotere online retailers fysieke afhaalpunten ingericht op onder meer industrieterreinen en bij postkantoren. Met de opening van afhaalpunten in supermarkten in 2012 zet deze ontwikkeling zich in 2013 sterk door. Online retailers van iedere omvang gaan samenwerkingsverbanden aan met supermarkten, tankstations en winkels om het de consument zo eenvoudig mogelijk te maken een product af te halen. Een laatste ontwikkeling is de introductie van afhaalpunten op treinstations, waarbij met kluisjes en inlogcodes wordt gewerkt.

  

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Software
Software