Redactie - 05 februari 2013

ISPConnect: Nederlandse hostingbranche is juist heel gezond


Branchevereniging ISPConnect Nederland is ontstemd over de manier waarop in de media het beeld is geschetst dat Nederland een paradijs is voor internetcriminelen. ‘De Nederlandse hostingmarkt is juist heel gezond’, reageert ISPConnect-directeur Simon Besteman.
Beveiligingsbedrijf McAfee publiceerde onlangs een onderzoek naar de aantallen servers waarmee botnets worden beheerd. Op de wereldranglijst met meeste kwaadaardige servers staat Nederland op de derde plaats met 154 servers, na de Verenigde Staten en de Britse Maagdeneilanden.

Naar aanleiding van dat onderzoek publiceerde de NOS een bericht dat Nederland ‘een paradijs is voor internetcriminelen’. Niets is echter minder waar, beweert Besteman. “Dat er 154 servers in Nederland staan waarmee botnets worden aangestuurd, zegt niet zoveel. In Nederland worden een paar honderdduizend servers gehost, dus het is maar een fractie van het geheel.”

Aantrekkelijk
McAfee constateert dat Nederland een land is met een goede telecominfrastructuur, een goede privacywetgeving en een levende hostingindustrie. “Vervolgens trekken ze daar de conclusie uit dat wij daarom wel veel criminaliteit zullen hebben. Dat is te kort door de bocht en het is onterecht om de branche zwart te maken door te suggereren dat de Nederlandse hostingbranche verrot is”, aldus Besteman.

Ook het beeld dat er niet of nauwelijks opgetreden kan worden tegen dergelijke criminelen, klopt niet. In tegenstelling tot de berichtgeving van de NOS is het in Nederland wel mogelijk om criminele of onrechtmatige content aan te pakken. “De hostingbranche heeft daarvoor met vele andere partijen de zogenoemde Notice and Take Down-procedure pgesteld die verplicht door alle leden van ISPConnect maar ook vrijwel alle andere hosters strikt wordt nageleefd.”

Dat Nederland de privacy van ondernemers en particulieren hoog in het vaandel heeft, is ongetwijfeld één van de redenen waarom onze branche het goed doet. Dit is iets waar Nederland trots op moet zijn, vindt Besteman. De branche is te allen tijde bereid mee te werken aan nieuwe oplossingen, ISPConnect staat altijd open voor overleg.

DHPA
De Dutch Hosting Provider Assocation (DHPA), de belangenbehartiger van de Nederlandse hostingbranche, plaatst eerder kanttekeningen bij het NOS nieuwsitem.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!