Redactie - 14 februari 2013

High tech een van de speerpunten in handelsakkoord met de VS


‘De Nederlandse economie kan fors profiteren van een vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten. Het kabinet zet daarom in op een ambitieus en veelomvattend akkoord.’ Dat zei minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel in reactie op de aankondiging door president Obama in de State of the Union van de start van de onderhandelingen voor een trans-Atlantisch handel- en investeringsakkoord.

‘Ik ben blij met deze aankondiging om de onderhandelingen te starten. Een deal kan veel nieuwe banen creëren’, aldus Ploumen. Adviesbureau Ecorys becijferde afgelopen najaar al dat verdere liberalisering van de handel met de Verenigde Staten Nederland structureel 1,4 tot 4 miljard euro extra aan economische groei kan opleveren.

De overheid heeft zich de afgelopen periode intensief voorbereid op de aanstaande onderhandelingen. Zo heeft Ploumen de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven nauwkeurig in kaart laten brengen, met speciale aandacht voor de topsectoren agri-food en horticulture, high-tech systemen en materialen, en chemie. De komende periode blijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in gesprek met bedrijven en maatschappelijke organisaties om verdere input te krijgen voor de Nederlandse inzet tijdens de onderhandelingen. Daarnaast zal een serie seminars worden georganiseerd in Nederland, Brussel en Washington DC.

Op enkele Europese landen na is de VS de belangrijkste handelspartner van Nederland. Het land staat op de vijfde plaats voor zowel Nederlandse export als import. Nederland exporteert vooral geraffineerde olieproducten, machines, medicinale producten en bier. Uit de Verenigde Staten worden vooral medicinale producten, medische apparatuur, geraffineerde olieproducten en telecommunicatiediensten naar Nederland geïmporteerd. Bovendien is de VS voor Nederland een belangrijke partner op het gebied van investeringen en technologische samenwerking. Zo is Nederland na Groot-Brittannië en Japan de grootste investeerder in de VS.

De afgelopen maanden heeft Nederland zich samen met eurocommissaris De Gucht (Handel) actief ingezet om binnen de EU de handen op elkaar te krijgen voor een trans-Atlantisch vrijhandelsakkoord. Volgens Ploumen is het een groot voordeel dat de EU als blok onderhandelt. ‘Samen staan we veel sterker dan alle lidstaten apart’, aldus de minister.


Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!