DDi Document Software gaat van licentieverkoop naar ‘pay per use’
20-02-2013

DDi Document Software gaat van licentieverkoop naar ‘pay per use’


Het aloude licentiemodel is voor het Amsterdamse DDi Document Software aan sleet onderhevig, want de klanten willen niet langer betalen voor iets wat ze niet (meer) gebruiken of niet weten hoeveel ze ervan gaan gebruiken.

Dat is de reden waarom directeur Thom Menssink (foto) voor DDi Document Software, specialist in de overgang van papier naar digitaal, het roer gaat omgooien. "Ons model gaat geleidelijk aan over van licenties naar ‘pay per use’. Nu klinkt dat niet als schokkend nieuws, maar nog altijd zijn heel veel softwareleveranciers nog niet zo ver en houden krampachtig vast aan het licentiemodel, of kunnen de omslag gewoon niet maken."

Softwarefunctionaliteit
Met deze verandering in het verdienmodel hoopt Menssink zijn organisatie, en ook zijn klanten, klaar te hebben voor een gezonde toekomst. "We zien steeds meer in de markt, dus ook bij onze eigen klanten, dat bedrijven niet zo happig zijn om te investeren in zaken waarvan ze eigenlijk niet precies het nut en het gebruik kunnen inschatten. Dan is het beter als je kunt meegaan in die opvatting en je diensten (lees: softwarefunctionaliteit) aanbiedt tegen een geschatte ‘pay per use’ vergoeding. We maken samen met de klant een schatting van het aantal documenten dat ze met onze software denken te gaan verwerken en daar hangt dan een vergoeding aan, in staffels opgebouwd. Tegen de tijd dat de ‘credits’ opraken kunnen ze dan nieuw gebruik inkopen." 

Door: Witold Kepinski


Terug naar nieuws overzicht

Tags

Software
Software