Redactie - 21 februari 2013

'BlackBerry Z10 verkoopt minder dan verwacht'


Volgens analist James Faucette van Pacific Crest worden dit kwartaal beduidend minder BlackBerry Z10's verkocht dan de Wall Street Journal verwacht. "Wij denken dat de Street vooruit is gaan lopen op de mogelijke realiteit", laat hij weten aan Forbes.

De Z10 is een van de twee nieuwe modellen van BlackBerry, dat voorheen Research in Motion heette. Faucette gaat ervan uit dat dit kwartaal tussen de 275.000 en 325.000 stuks worden verkocht, veel minder dan de 1 miljoen apparaten waar de Wall Street Journal op rekent. Hij voegt daaraan toe dat de verkoop van de smartphone ook deels ten koste gaat van de verkoop van de Bold 9900.

BlackBerry verkeert al een tijdje in zwaar weer en heeft zijn hoop gevestigd op twee nieuwe toestellen die draaien op het eigen mobiele besturingssysteem BlackBerry 10: de Z10 en de Q10. De Z10 is uitgerust met een touchscreen, de Q10 heeft het qwerty-toetsenbord waar BlackBerry om bekend staat. Beide toestellen zijn naar verwachting in maart verkrijgbaar in Nederland.

Faucette is er nog allerminst van overtuigd dat de nieuwe smartphones BlackBerry er weer bovenop zullen helpen. "Om op lange termijn winstgevend te worden, moet het bedrijf volgens ons elk kwartaal ongeveer drie of vier keer zo veel BB10-apparaten verkopen dan wij verwachten. Het is maar de vraag of BlackBerry daartoe in staat is."

(c) ANP

  

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!