Redactie - 27 februari 2013

Wisselvallige cijfers over servermarkt


Volgens cijfers die Gartner heeft vrijgegeven over de servermarkt in het vierde kwartaal van 2012 is het aantal servers dat wereldwijd werd verkocht licht gedaald met 0,2 procent, terwijl de uitgaven aan servers juist een stijging te zien geven van 5,1 procent. Over het gehele jaar genomen is de situatie juist omgekeerd, en laat het aantal verkochte servers een stijging zien van 1,5 procent, met een omzet die daalt met 0,6 procent.

Volgens de analisten was in 2012 duidelijk het effect te merken van krimpende budgetten, wat onder meer resulteerde in het uitstellen van investeringen in vervanging van het x86-platform bij zowel grote als middelgrote bedrijven. De echte groei kwam van aanbieders van application-as-a-business datacenters, zoals Baidu, Facebook en Google. De zwakke schakel waren mainframes en het RISC/Itanium Unix platform.

De grootste groei was te zien in de Verenigde Staten, met een groei in serververkoop van 5,5 procent. Asia/Pacific groeide 3.4 per, Latijns Amerika 0,2 procent. De rest van de wereld liet een daling zien van verkoopcijfers.

IBM blijft marktleider, met een omzet van 5,1 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2012, wat een marktaandeel oplevert van 34,9 procent. Een jaar eerder was het marktaandeel van IBM nog 33,7 procent. De omzetgroei was in die periode 8,9 procent. Oracle was de grootste daler, met een omzetdaling van 18 procent.

In termen van verkochte machines is HP marktleider, met een aandeel in units van 26,5 procent. Wel was dit een daling van 5,9 procent. Voor HP blijft ProLiant de belangrijkste lijn. De grootste stijger is Cisco, met een groei van 40,9 procent in het vierde kwartaal.

 

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!